fredag 27. oktober 2023

Redningsvest, filosofi og rasisme (2023)

©CappelenDamm 2023
Egen integritet og hvor kan vi nå med litterær formidling. Noe av dette kan vi møte i Jirde Alis nye bok Et liv i redningsvest. Dette er en sterk fortelling om hvordan rasismens store og små drypp kan skade. Sumaya Jirde Ali har gitt ut poesi, faktabøker (Norsk røyndom) og bidragsytere i andre verk (Minotenk) og som dramatiker ved Den Nationale scene. Dette som del av og i tillegg et liv som aktiv samfunnsdebattant.
Hele tiden har hun måtte dra på det tunge åket rasisme og utsatthet. I flere runder har hun måtte ha politibeskyttelse og andre sikkerhetstiltak. En slik kostnad kan vil hun vise i denne boken. At rasisme er et ran. Vi har et innlegg fra Tinashe Williamson på IMDis årskonferanse 2023 (30. oktober).

Tørre å møte rasisme og ikke "woke" det vekk

Opprinnelsen til woke var god - å sette søkelys på rasisme og urettferdighet. Så ble det en dreining mot "de lettkrenkede". Dette har en lang historisk kontekst, ikke minst over jøder og andre minoriteter (samer, rom, kvener - norsk utgangspunkt). Vi må fortsette å etterspørre rettferdighet og kunnskap. Og å oppdatere litteraturen der det er naturlig, at vi kan omtale Pippis pappa mer presist som "sydhavskonge" og vite at det hadde vært i Astrid Lindgrens ånd. Men at omskriving av Roald Dahl ikke bidrar til heving av verkene.

Kilder

Ali, S.J (2023). Et liv i redningsvest : dagboksopptegnelser om norsk rasisme. Oslo
Ali, S.J. (2023). Havet tar det det ikke gir : drama. Bergen
Ali, S.J. (2018). Ikkje ver redd sånne som meg : Norsk røyndom. Oslo
Ali, S.J. (2021). Når jeg ser havet, slokner lyset : dikt. Oslo

Auestad, L. (2023). Rasisme, eksklusjon, mangfold : refleksjoner og intervensjoner. Oslo.

Kopreitan, T. (26. oktober 2023, kl 12:25). Nedslående skildringer av norsk rasisme : anmeldelsehttps://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-_et-liv-i-redningsvest_-av-sumaya-jirde-ali-1.16606738

Pedersen, F.H. (2023). Akademisk aften om litteratur etikk og estetikk : BOBCASThttps://soundcloud.com/bergenbibliotek/akademisk-aften-om-litteratur-etikk-og-estetikk-med-frode-helmich-pedersen#t=0:00

Skjong, H. (2023). Å snakke om rasisme : når rasismestempelet svir mer enn rasismen. Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar