tirsdag 24. oktober 2023

Likestillingspris og FN-dagen (2023)

https://www.fn.no/om-fn/avtaler/menneskerettigheter/fns-verdenserklaering-om-menneskerettigheter
FN-sambandet - utsnitt verdens land
FN-dagen 2023 - viktigere enn noen gang?

Vi runder snart 75-årsjubileum for FNs menneskerettighetserklæring. Den 10. desember 2023 (samme dag som Nobel fredspris deles ut). Det var den gang 48 land som stemte for denne, og erklæringen som et ønske om en felles samling om universelle menneskerettigheter rett i etterkant av Hitlers folkemord mot jøder og andre minoriteter.

Verden anno 2023 og verden anno 1948. Mange små og store folkemord har skjedd gjennom alle 75 år.

YS delte ut likestillingspris (23.10.2023) til Abid Raja, Nadia Ansar og Abida Raja. Alle har delt fra sin oppvekst og framvekst i det norske og norskpakistanske miljøet. Ved å dele innsikt i sine livshistorier har de gitt oss mulighetene til å se flere sider ved oppvekst i miljøer som er ekstra påvirket av æreskultur.
Gjennom alle tider har det vært ulike sosiale koder og grenser som har styrt barn og unge, og ekstra strenge har ofte reglene vært i ulike religiøse miljøer. I Norge har vi hatt alt fra læstadianere, Smiths venner, indremisjon og frikirkelige miljøer som har utøvd dels streng sosial kontroll og utbrytere fra miljøet mister ofte kontakt med sin familie. I nyere tid ser vi også at unge med innvandrerforeldre har måtte bryte med hele eller deler av sin familie. Historiene til søsknene Raja viser at det noen ganger må til å bryte familiebånd og til hvilken pris. Alle 3 viser til hvor mye transnasjonale forhold spiller inn og at den som bestemmer ikke alltid er fysisk tilstede.

Vil du lese bøkene fysisk - disse kan du låne på et bibliotek nær deg:-)
Ja, bøkene finnes også hos oss på Mangfolds- og migrasjonsbiblioteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar