mandag 31. mars 2014

Kønsroller og social kontrol blandt unge med etnisk minoritetsbaggrund (2014)

Sosial kontroll og gammeldagse kjønnsroller begrenser unge med minoritetsbakgrunn. Danmarks minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen, presenterte i mars 2014 rapporten ”Kønsroller og social kontrol blandt unge med etnisk minoritetsbaggrund”. Rapporten viser, at særlig jenter og unge kvinner i enkelte minoritetsmiljøer opplever undertrykkelse og frihetsbegrensning.
"Rapporten viser, at der er store kønsforskelle på den sociale kontrol. Pigerne er hårdere ramt end drengene på alle områder, fordi familiens ære ofte er bundet op på hendes adfærd.
Interviewpersonerne oplever en væsentlig grad af social kontrol på alle de tre undersøgte områder: Seksualitet og partnervalg, uddannelse samt frit ids- og foreningsliv. En anden konklusion er, at frihedsbegrænsningerne udgør en væsentlig barriere for de unges sociale integration i Danmark. Den primære og væsentligste årsag til den sociale kontrol er ifølge rapporten hensynet til familiens ære. Det er afgørende for familiens ære og status, at kvinderne kan siges at være jomfruer, indtil de bliver gift. Samtidig anses åben udlevelse af homoseksualitet som ekstremt skamfuldt i relation til familiens ære. Derfor er det i særlig høj grad de unge kvinder, der oplever stærk social kontrol, og homoseksuelle har meget svære vilkår" 

Fakta

  • Undersøgelsen er kvalitativ og bygger på interviews med 37 unge og 22 forældre. Det er svært at generalisere på baggrund af undersøgelsen.
  • Undersøgelsen supplerer således tidligere undersøgelser på området og går bag om tallene med konkrete historier og overvejelser fra ikke mindst de unge.
  • Rapporten er bestilt af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold og udarbejdet af Als Research. Den er finansieret af midler fra Satspuljeforliget for 2013.
Les mer om rapporten på nettsidene til det danske Minesteriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar