mandag 9. oktober 2023

Statsbudsjettet 2024 lesing barn unge frivillighet (2023)

Statsbudsjettet for 2024 ble presentert fredag 6. oktober 2023.
For IMDis del blir det mye Ukraina og "følgepenger" direkte knyttet til bosetting og kvalifisering av ukrainske flyktninger. Et anslag for hvor mange som kommer til Norge er 10 000 - 20 000 ukrainske + 5000 andre asylsøkere. Bredden i tilbudet Norge må og kan tilby må derfor være stort.

©Aschehoug - ungdom og lesing
Lesing - for alle?

– Litteratur og lesing er rett og slett viktig for demokratiet. Det gir ikkje berre gode opplevingar for den enkelte, men handlar også om deltaking i samfunnet,  ytringsfridom og utvikling av språket vårt, seier Lubna Jaffery (kulturminister)

Leselyststrategien gir en en liten dæsj med penger - 5 millioner til skolebibliotekene. En svært viktig integrerings- og inkluderingsarena for å sikre barn og unge "bøker i bokhylla". 


328 av landets 356 kommuner har i dag frivillighetssentraler og de er 500 i tallet.
Det er folkebibliotek og bibliotek i hver kommune (356) og har til sammen 641 avdelinger.
En styrking av bibliotekene når potensielt ut til flere siden bosettingen av flyktninger skjer i alle kommuner fra 2022.
De aller flere kommuner ser både gevinst, effekt og nytte av å samle kreftene og sikre godt samarbeid mellom folkeopplysning og samfunnsutvikling. Mulighet for flere samarbeid mellom frivilligsentraler og bibliotek? De faktiske språkkafeene er ett tiltak og annen opplæring innen digitale tjenester er også nyttig. En satsing som er nødvendig for å henge med i det digitale Norge.

Norskopplæring på kveldstid med en digital lærer fordrer også en grunnleggende datakompetanse. Dette er foreslått med en tildeling på 30 millioner. Her er det også rom for å finne rom for samarbeid siden bibliotekene driver utstrakt opplæring i alle typer digitale ferdigheter. Dette i tillegg til ulike tiltak innen ekstra norskopplæring.

– Frivillig innsats skaper gode lokalsamfunn (Jaffery). 

Kilder

Liodden, T.M., Leirvik, M.S, Holm, A. (2023). Flyktningers møte med NAV: kommunikasjon og tilgjengelighet i en digital kontekst. NIBR-rapport 2023:1. https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/kunnskap/forskningsrapporter-og-evalueringer-finansiert-av-nav/navs-tiltak-og-virkemidler-rapportarkiv/flyktningers-mote-med-nav

Norsk bibliotekforening. (06.09.2022). Fakta om bibliotek i Norge https://norskbibliotekforening.no/fakta-om-bibliotek-i-norge/

Norsk bibliotekforening. Skolebibliotek - en læringsarena https://norskbibliotekforening.no/tema/skolebibliotek/

Regjeringen. (06.10.2023). https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringa-gir-meir-stotte-til-frivilligsentralane/id2996442/

Utdanningsdirektoratet (09.10.2023). Rammeverk for grunnleggende ferdigheter. https://www.udir.no/laring-og-trivsel/rammeverk/rammeverk-for-grunnleggende-ferdigheter/2.3-a-kunne-lese/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar