onsdag 4. oktober 2023

Forbudt litteratur og polarisering (2023)

Uken 01.-07. oktober 2023 er det "Banned books week". Forbudte bøker kommer i mange støpninger og fasonger. Noen tenker kanskje på Sataniske vers / The satanic verses av Salman Rushdie (1988)?
I nyere tid kan det være noe så uskyldig (?) som den tegnede boken "And Tango makes three" av Justin Richardson, Peter Parnell, Henry Cole (2005) om de mannlige pingvinene i Central Park Zoo.
Verden over er det ulike grader av sensur og begrensninger av ytringer. Å være både forfatter og journalist er noen av de farligste yrkene du kan i flere land.

Polarisering og debatten rundt det
©American Library association

Polarisering blir virkelig skummelt og farlig når to parter ikke anerkjenner samme verdensbilde. At "fake news" har blitt til "my ovn news" og ingen kan eller tør opponere mot feiloppfatninger. Propaganda het det før - når har vi FaceBook, X / Twitter og TikTok. Samt en underskog av andre uredigerte plattformer og andre flater.
Et viktig bidrag inn til en offentlig opplyst debatt - er at 1) det finnes en slik 2) at mange nok i et samfunn / land / verden tar vare på og bruker offentligheten.
Det er lett å si at i 2023 har vi mer av alt i alle retninger. Enn så lenge er Norge et priviligert land når det gjelder demokratiske prinsipper og etterlevelsen av disse. Det er trygt og være journalist og forfatter. Å mene noe (sterkt) i ulike media kan komme med en kostnad når det gjelder spesielt innvandrings- og klimasaker. Rett og plikt til ytringsfrihet og -ansvar må vi være bevisste på. Bruke samfunnsinstitusjonene våre godt som bibliotek og skoler, offentlige tilbud gir både rettigheter og plikter. Vi trenger bibliotekene som kan hjelpe oss å navigere i det digre informasjonslandskapet - og gi oss tilgang til ulike bøker og andre kilder. Vi trenger skolene som lærer barn og unge å lese, regne og blir gode samfunnsborgere. 

Kilder


American Experience (04.10.23). BANNED: And Tango Makes Three: from the collection: The Libraryhttps://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/banned-and-tango-makes-three/

Gripsrud, J. (28.08.2023). Polarisering: et historisk blikk på norsk politikk og offentlighet. I:  Tidsskrift for samfunssforskning, vol. 64 (3). https://www.idunn.no/doi/10.18261/tfs.64.3.9 

IFLA (04.10.2023). Webinar – Rescuing our world from the harms of censorship: providing access to information in unprecedented times. https://www.ifla.org/events/webinar-rescuing-our-world-from-the-harms-of-censorship-providing-access-to-information-in-unprecedented-times/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar