torsdag 14. september 2023

Mer enn det du ser : kulturforskjeller, fordommer og makt (bokomtale) (2023)

Vi er alle mye mer enn det du ser. Ordet respekt betyr "se om igjen". I boken "Mer enn det du ser : kulturforskjeller, fordommer og makt" ønsker forfatter og flyktningveileder Besa Emini at vi bør gjøre nettopp det.

En håndbok du kan plukke opp i hverdagen

Tekstene i "Mer enn det du ser" er basert på Eminis egne ord som hun har publisert i sosiale media. Disse utgjør her ulike korte kapitler i boken. Leseren inviteres fra starten til å reflektere over hvordan du møter en flyktning. Særlig dem som kan havne i en kategori som "ressurssvake sett med norske øyne". 
Med denne metodikken samt understøttende illustrasjoner, vil boken kunne fungere for målgruppen som er veiledere i førstelinjetjenesten. Den har med ulike caser inkludert en samtale med Amal Aden.

Den lille boken er uten kilder og referanser siden den er skrevet som erfaringsbasert bok. Den hadde blitt enda bedre med noen referanser særlig der teksten henviser til forskning. Det er tidligere utgitt ulik litteratur som ligner. UDI/IMDi ga i sin tid ut "Vi og DE" og boken "Håp smaker mango" er et annet eksempel fra Oslo Krisesenter.

©Besa Emini 2023

Livsmestering- hvem er sjefen i ditt liv?

Dette er et ord "i tiden". Altså et begrep som har blitt mer "in" å bruke de seinere åra. Et element i introduksjonsprogrammet (intro) er Livsmestring i et nytt land. Det å trene på livsmestring er ikke noe som er avgrenset til de få personene som deltar på dette intro, men noe som gjelder alle i ulike livsfaser. Poenget er å hente ut dine ressurser slik at du får brukt din kompetanse så godt det lar seg gjøre. Og gjerne hvis det er mulig at du kan få og ha en jobb som sikrer deg en inntekt og at du har det godt nok som menneske og samfunnsborger. Det er helt i tråd med det Besa Emini sier gjennom tekstene i boken: gi flest mulig en sjanse og ha tro på at dette er mulig med gjensidig kunnskap. Emini har våren 2023 levert master i Interkulturelt arbeid ved VID Stavanger. Boken lanseres i Sarpsborg onsdag 27. september.

Kilder

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (2007). Vi og de: en håndbok i kommunikasjon på tvers av kulturer. https://www.imdi.no/om-imdi/brosjyrer-handboker-og-veiledere/vi-og-de--en-handbok-i-kommunikasjon-pa-tvers-av-kulturer/ 

Larsen, Ellen Berg (28. august 2023). Når vi trenger det som mest: bruk av metoden Shared reading i helsesektoren. I: Nordic Journal of Arts, Culture and Health. Vol.5 (1). https://doi.org/10.18261/njach.5.1.4 

Yusuf, Kadra (21. februar 2021). De er deres døtre, ikke deres ære!. https://www.dagsavisen.no/debatt/2017/10/13/de-er-deres-dotre-ikke-deres-aere/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar