torsdag 18. november 2021

Språkkafeer, språktreff, slabberas (2021)

©Viken fylkesbibliotek / fylkeskommune
Kjært barn har mange navn er ordtaket. Metoden for språktreningen "language cafees" har vært i bruk gjennom flere år, ved ulike steder og med ulikt innhold. Fra våren 2020 ble de fysiske treffene omdannet til digitale språkkafeer og -treff. Noe som ga andre muligheter og utfordringer. Mange kunne delta digitalt som ellers ikke hadde kunnet være med, det var geografisk uavhengig og ga oss en noe jevnere kjønnsbalanse blant deltakerne. En kan se for seg muligheten til at FNs overføringsflyktninger kan følge språkkafeer i sin fremtidige kommune eller region?

Nettverkssamlingen for ansatte og frivillige høsten 2021 i Asker

Viken fylkesbibliotek og Asker arrangerte en hybrid samling tirsdag 16. november. Foredragsholdere og en liten gruppe var fysisk til stede der. På flere bibliotek i Viken var det egne samlinger som fulgte direkteoverføringen. Forberedte gruppeledere fulgte opp via skjerm (Zoom/Temas) de som var ved andre bibliotek 

Rekruttering av både frivillige og deltakere - tips

Asker bibliotek har faste dager og steder. Dette hjelper for kontinuiteten. De vil så snart som mulig oppsøke voksenopplæringer og introduksjonsdeltakere i Asker samt skoler med innføringsklasser. Ved innføringsklassene vil en få kontakt med foreldrene. Andre bibliotek, Bærum ved Bekkestua, bruker Facebook i tillegg til nettsidene og egen e-postliste til deltakere og frivillige. Et råd er å si noe om tema en skal ta opp på treffet. Bruk av konkreter; plakater, bilder, Aftenposten Junior (feks kryssordet), kokebøker, aviser, ulike typer øvrige bøker. Det flerspråklige bibliotek har både bokpakker til utlån og relevante fagsider.

Konferansen "Slabberas" i 2021

Denne andre konferansen om språkkafeer ble avholdt 29. april 2021 i Drammen og digitalt ved Viken fylkesbibliotek.  Målet er kompetansebygging mellom akademia og praksisfeltet.

Øvrige fakta

Forskere fra OsloMet i samarbeid med Leser søker bok undersøker de digitale språkkafeene. Deichmanske bibliotek arrangerte en nettverkssamling i november 2020

Flere frivillige melder om en gjensidig god effekt og glede ved språkkafearbeid. Det knyttes kontakter på tvers og flere deltakere har fått verdifulle kontakter som har gitt dem jobb.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar