tirsdag 23. februar 2021

Ulikhet - forskning og sosiologi (2021)

Boken "Ulikhet: sosiologiske perspektiver og analyser" gir en oppdatert innsikt i fagfeltet på norsk. Sosiologiforskningen ved UiB siden 1970-taller danner utgangspunktet, men også samarbeidet i det nasjonale fagmiljøet. Her gir 16 forfattere sine fagfellevurderte bidrag om økonomiske, sosiale og kulturelle ulikheter. Redaktørene lanserte boken på forlagets webinar 23. februar.
Utdrag fra boken kan leses her.

Begrepet "Ulikhet": skjevfordeling mellom grupper. I boken er det norske forhold som vektlegges.

Fagbokforlaget 2021
Beste virkemidler for å minske ulikhet?

Redaktørene svarer: Det viktigste for akademia er å bidra med innsikt, kunnskap forståelse. Hva ulikhet er, årsaker og drivere. Universitetsmiljøet har et samfunnsansvar for å vise og formidle kunnskapen. Antas at det kommende stortingsvalget vil ha ulikhet som tema. Bidra til å sette tema tettere på dagsorden. Det er mye som reproduseres gjennom generasjoner.

For hvert område blir teoretiske og empiriske analyser behandlet. Om barnefattigdom (som er økende). Med manglende penger følger fort skam, stigmatisering og sosial eksklusjon.

Eliter ser ofte på seg selv som deres liv er fullt fortjent.
Arv har vært forsket lite på tidligere. Ressurssterke har mektigere nettverk.

Kilder

Aaberge, R., Modalsli, J.H., Vestad, O.L. (2020). Ulikheten – betydelig større enn statistikken viser. SSB analyse. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/ulikheten-betydelig-storre-enn-statistikken-viser

Egeland, J.O. (16.01.21). Kunnskapens tyranni. https://www.dagbladet.no/meninger/kunnskapens-tyranni/73289706

Grønmo, S., Nilsen, A., Christensen, K. (2021). Ulikhet: sosiologiske perspektiver og analyser.
https://www.fagbokforlaget.no/Ulikhet/I9788245034769


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar