tirsdag 14. mai 2013

The changing face of world cities (2012)

: young adult children of immigrants in Europe and the United States. Av Maurice Crul og John Mollenkopf

Hvordan mestrer ungdom med innvandrerbakgrunn forhold til skole, arbeidsmarked, kjønnsroller, nabolag, identitet og det å være en medborger -  på begge sider av Atlanterhavet?

I boken “The changing face of world cities” presenterer en gruppe eksperter på innvandring det forlaget hevder er den første systematiske og komparative analyse av livet til unge andregenerasjonsinnvandrere oppvokst i 17 store byer i Øst Europa og USA. Boken tar for seg nye funn rundt det å være innvandrer, basert på omfattende spørringer.

Utdanning og jobbmuligheter

Ved å sammenligne forholdene i USA med Europa peker det seg ut noen klare årsakssammenhenger til de store sosiale ulikhetene på jobbmarkedet og valg av utdanning.

Identitet og tilhørighet

Forskerne peker blant annet på at religion spiller en større rolle i Europa enn i USA som hinder for nasjonal identitetsfølelse. 

Fattigdomstrusselen og foreldregenerasjonen

Selv om det fremdeles er mange hinder for fullverdig deltagelse i samfunnet for mange barn av innvandrere er bedre stilt enn sine foreldre. Foreldrenes inntekt og sosiale posisjon er likevel et hinder for at barna deres skal oppnå høyere grad av likestilling og bedre sosiale kår. 

Integreringspolitikk

Boken anbefales til politikere og ansatte i det offentlige som kunnskapsgrunnlag for å forme gode tiltak for å utjevne forskjellene i samfunnet.

Om forfatterne:

MAURICE CRUL er professor i sosiologi ved Erasmus University, Rotterdam.

JOHN MOLLENKOPF er professor i statsvitenskap og sosiologi og leder for Center for Urban Research, ved City University of New York.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar