onsdag 5. februar 2014

En hedersam kvinna (2011)

av: Jennie Silis


Shari'ha og likestilling i Marokko

Mange har sterke oppfatninger om kvinners rettigheter i Marokko, men det råder står mangel på kunnskap om den reelle situasjonen i landet.

Jennie Silis har fulgt arbeidet med kvinners rettigheter i Agadir i 4 år gjennom organisasjonen Oum El Banine. Denne boken er et resultat av hennes erfaringer i denne perioden. Hun beskriver hvordan Shari'ha og familielovverket fungerer i praksis med konkrete eksempler.


  • Fatima tvinges til et seksuelt forhold med sin arbeidsgiver for å beholde jobben
  • Asma var student og hadde et forhold med en mann som forlot henne da hun ble gravid
  • Zohra ble voldtatt og fødte en datter, men i domstolen ble hun dømt til bøter for å ha sex utenom ekteskapet



Oum El Banine

Mahjouba Edbouche är 24 år, när hon höggravid 1976 färdas i en bil tillsammans med sin man och deras fem barn. Det är juli månad och på en väg norr om Agadir i södra Marocko tappar mannen plötsligt kontrollen över bilen. Mahjouba överlever, liksom barnet i magen och hennes andra barn. Men hennes man omkommer. Snart blir det tydligt vilket värde Mahjouba har, nämligen inget. Som ensamstående kvinna och ansvarig mamma till sex barn anses man mest som en belastning, i ett land och samhälle som Marocko.

Händelsen blir startskottet till Oum El Banine, en liten och lokal ideell organisation i Agadir, som arbetar med att stödja gravida, ogifta kvinnor, ensamstående mödrar och deras barn, som Mahjouba startar och driver sedan dess. Det är också Mahjoubas berättelse som gör att boken ”En hedersam kvinna” blir till. (http://www.mah.se/ les mer)

Les mer:

Lån boken i biblioteket eller følg Oum El Banine på: http://blogg.oumelbanine.net




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar