mandag 3. februar 2014

Female Circumcision in Home and Away: Attitudes toward the practice among Somali immigrants in Oslo, Norway and their corresponding group in Hargeisa and Galka'ayo, Somalia (2013)

Abdi Ali Gele
forsker ved HIOA
Av Abdi Ali Gele

– Mulig å endre holdning til omskjæring

Forsker Abdi Ali Gele ved Høgskolen i Oslo og Akershus har gjennomført omfattende spørreundersøkelser blant somaliere i Oslo og i distriktene Hargeisa og Galka'aya i det nordlige og sentrale Somalia om deres holdninger til kjønnslemlestelse av kvinner. Nesten 500 personer i Norge og Somalia er intervjuet.

Konklusjonen er at et stort flertall av somalierne i Oslo er motstandere av kjønnslemlestelse eller omskjæring av kvinner. 70 prosent er mot, og blant de 30 prosent som støttet praksisen hadde et flertall bodd i Norge i mindre enn fire år, skriver nettavisen Khrono, som utgis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I de to distriktene i Somalia, derimot, svarte 90 prosent at de var tilhengere av kjønnslemlestelse.

Intervjuene med somaliske foreldre i Norge tyder på at de har endret sin holdning etter at de kom til Norge, og bare et lite mindretall ville at deres døtre skulle omskjæres.

I Somalia svarte 85 prosent at de ville at egne døtre skulle omskjæres. Her var det også sterk motstand mot å forby omskjæring og liten tillit til kampanjene som har vært ført i flere tiår. (©NTB)


Mer om bakgrunnen for prosjektet:

"Kjønnslemlestelse eller kvinnelig omskjæring (på engelsk ”Female Genital Mutilation”, FGM) er fellesbetegnelser som omfatter alle typer inngrep der ytre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis eller påføres annen skade, og der inngrepet foretas av andre årsaker enn nødvendig medisinsk behandling.
Omskjæring av jenter er en dypt forankret kulturell tradisjon som mange steder er blitt praktisert i tusener av år, og som er knyttet til fundamentale kulturelle verdier.
Det blir vanligvis utført av en person uten medisinsk utdanning, på barn i alderen 4-10 år, og det resulterer ofte i alvorlige psykologiske og medisinske komplikasjoner for jenta. Selv om betydelige fremskritt har blitt gjort i mange land i Afrika når det gjelder reduksjon av forekomsten av kjønnslemlestelse, fortsetter praksisen med vedvarende styrke i Somalia der prevalensen er nesten 100 %. 
Siden innvandrere fra Somalia er blant de raskt voksende innvandrergruppene i Norge, har FGM blitt et aktualisert problem i Norge. Etter mange år med anti-kjønnslemlestelse kampanjer, som OK-prosjektet og relaterte prosjekter ved NKVTS, ønsker vi å undersøke endringer i holdninger til og kunnskaper om kjønnslemlestelse blant somaliske innvandrere, samt kartlegge hvilke flaskehalser som gjenstår. Dette skal gjøres ved å sammenligne somaliere i Oslo med den opprinnelige befolkningen i Hargeisa, Somalia." (Cristin.no)

Om Abdi Ali Gele

I et portrettintervju i Klassekampen januar 2014 får  vi høre om hans historie fra barndomsminner i Somalia via flyktningleir i Kenya og hans utdanningsløp som startet med et studiestipend for barn i leiren og som bragte ham hit til Oslo der han fullførte doktorgraden sin med dette prosjektet i 2013.

Faksimile Klassekampen 31. januar 2014

Du kan låne avhandlingen fra Mangfolds- og migrasjonsbiblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar