fredag 16. august 2024

Demokrati må leves og forsvares (2024)

Under Arendalsuka er utgangspunktet "demokrati". At den vanlige personen i gata kan møte samfunnstopper. At avstanden mellom "høy og lav" i Norge er kort. Men hva betyr ordet? En ren definisjon betyr folkestyre og at innbyggerne bidrar til innholdet i demokratiet. For at vi skal ha et godt fungerende demokrati - og ikke ha en type diktatur eller metokrati, oligarki og 
andre mindre velfungerende samfunn - må flertallet av oss bidra aktivt til å "leve demokratisk". Vi må lære og minne oss på at demokratiet skaper vi sammen.

©KS 2024
Et konkret bidrag inn i å trene på demokrati er Stemme* gjennom KS Ung. Dette læringsspillet skal utvikle et demokrati og forståelse for dette. Skolen skal være et sted der elevene opplever demokrati og lokaldemokrati i praksis. 

Bibliotekene og aktiv demokratiarena

De lokale bibibliotekene "lever demokrati" i praksis. Gratis, åpent for alle og tilbyr læring om samfunnet gjennom både litteratur, arrangementer og å være møteplass i lokalsamfunnet. Høsten 2024 vil dette utforskes videre gjennom midler fra Sparebankstiftelsen.

*Spillet er utviklet av Try med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og KDD. Forskere i samarbeid med lærere og elev- og studentorganisasjoner har bidratt aktivt. Spillet ble lansert ved spillende 10. klassinger torsdag 15. august 2024 under Arendalsuka sammen med seminaret. Det er laget for 10. trinn (siste år på ungdomsskolen) og videregående opplæring. 
For dem som kan reise til KS' besøkssenter i Oslo (ved Nationaltheatret stasjon) spilles dette i et eget lokale. En likeverdig del kan spilles i klasserommet og hvordan beskrives av KS på nettsidene.
Selve spillet er inndelt i 5 akter.
Akt 1: motsatsen til demokrati = diktaturet 
Akt 2: bygge opp et demokrati
Akt 3-5: drive et demokrati basert på valg i akt 2 og videre bygge saker og prosesser videre i sin kommune.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar