fredag 8. april 2016

Aktivitetshuset på Furuset, møtested for bydelen nesten hele døgnet (2016)

Foto: Marco Heyda
Furuset bibliotek- og aktivitetshus ble åpnet 1. mars 2016, og har hatt "stinn brakke" siden. Så fullt har det vært at det blir kø og ikke har alle får plass! Fra et besøk på ca 600 i det gamle lokalet, har de nå mellom 1200 og 1700 innom hver dag. Dette er Oslo-rekord og besøkene håndteres av 23 ansatte med ulik faglig bakgrunn.


Satsingen på Furuset og Alnaområdet

Utredningen og utviklingen av området og biblioteket startet i 2009. Videre planer i 2011 med områdeløft Groruddalen. Felles for alt arbeid har vært brukermedvirkning. Deichman Furuset framstår i dag som en blanding av Idea Store, kulturhus- og samvirkemodellen. Her finnes en et stort utvalg aktivitetstilbud for barn, unge og til eldre. Svært mange barn og unge! Det starter med leksehjelp kl 12 til ungdomsklubb mot kvelden. For alle grupper er det formidling av litteratur, språkopplæring i mange former inkludert Lesefrø. Seniorene i området ble litt overveldet over hordene av barn og unge og trakk seg litt unna i starten, men de er på veg tilbake. De blir satset ekstra på av bydelsdirektøren i prosjektet "Fremtidens seniorer". Furuset og Alna har en stor andel innvandrerbefolkning, og boligmassen består har mange små enheter. Et sted for alle og for en rekke kulturelle og faglige aktiviteter blir ekstra viktig her.

Et innbydende hus med varme

Bruk av myke tekstiler, sittehjul (se bildet), sofaer, små hus, ulike typer bord og sittegrupper og gode materialvalg gir følelse av vennlighet og imøtekommenhet. Åpenhet og mange aktiviteter hele tiden gjør at skjermede soner blir noe færre. Bydelspolitikerne bruker huset aktivt og holder utvalgsmøtene sine her. Bydelens minoritetsrådgivere bruker huset som møte- og treffpunkt.

Vi (MoM-biblioteket) gjestet huset 7. april under NBF Oslo/Akershus' vårmøte. Ragnar Audunson og Jamie Johnston fra HiOA ga oss historikk og en kort innføring i metodikken "language cafees and integration". Daglig leder av huset Stine Greni fortalte om driften med eksempler på effekten av tverrfaglighet. De har svært god erfaring med den ulike kompetansen hver ansatt har og det hjelper å dem til å se hele mennesket i tjenestetilbudet.

Fakta om Furuset bibliotek- og aktivitetshus
Ligger i sentrum av bydelen, få meter fra t-banen og senteret. Det er samlokalisert med helsestasjonen og NAV. Meråpent gir tilgang til lokalene mellom kl 07 og 23 for dem med lånekort & kode. Vanlig åpningstid er ellers 10 til 18 de fleste dager. Flere bilder i saken fra den offisielle åpningen 1. mars.



Litteratur:
Audunson, R. & Aabø, S. Biblioteket som motor i å skape lokalsamfunn med sammenhengskraft i en flerkulturellstorbykontekst. I: Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, årg. 2, nr. 1, 2013

Integration och indikatorer. Integrationsverkets rapportserie 2004:03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar