tirsdag 6. oktober 2020

Lokal samfunnsbygger og nærbiblioteket (2020)

I september 2020 ble nærbibliotekreform sak i ulike aviser og fora. De alle fleste av landets innbyggere bor ikke i store byer (som Oslo sentrum, Bodø, Bergen, Stavanger). Ved kommunesammenslåinger er de lokale bibliotekene ekstra utsatt. I flere kommuner er dette en reell problemstilling. Lokale bibliotek fortjener å skinne (Almli, 2020). Selve biblioteket må fungerer godt, samt å være et fint sted å besøke. Hvem har mest behov for kort & enkel vei til biblioteket? I kommunene må det sikres kort vei dit fra knutepunkt (buss, tog).

Hva gjør folkebibliotekene videre #koronastyle?

Folkebibliotekene ble pålagt å stenge 12. mars (se tidligere sak). Nå etter et halvt år kan vi gjøre opp status og få vite noe mer om konsekvenser. Det vil være flere meninger om bibliotekene burde ha stengt eller ikke (jf Sverige). Interessante poeng hos Ragnar Audunson om bibliotekenes rolle i kriser.
De ulike tiltakene som ble satt i gang for å dempe virusspredning har slått ulikt ut. Dette visste vi og det vil komme mer forskning, undersøkelser om "koronatiden".

©Marite Juul. Prestrød u-skole
©Marite Juul (fotograf)

Hvordan fange opp dem som ikke er digitale (nok)?

Koronaviruset vil påvirke ulike samfunnsfunksjoner en god stund til. Noe viser seg å være positivt - som færre sykdommer. Men de som trenger fysiske møter? Hvordan fanger en opp dem som trenger noen og ikke er på "skjerm"? Flere ganger siden mars varslet helsesykepleierne ved skolene at de trengs PÅ skolene og ikke bli satt til andre oppgaver i kommunen. Forskning ved Oslo economics, NOVA, OsloMet, Institutt for samfunnsforskning følger med på hvordan det går for ulike grupper.


Kilder

Almli, M. (2020, 21. september). Norge trenger en nærbibliotekreform: nye bibliotek har de siste årene reist seg som lysfontener i norske byer. Nationen, Debatt
https://www.nationen.no/motkultur/debatt/norge-trenger-en-naerbibliotekreform/

Audunson, R. (2020, 11. september). Koronaen og bibliotekene: sviktet bibliotekene?. Bok og bibliotek
https://www.bokogbibliotek.no/news-page/news-bibliotek/koronaen-og-bibliotekene-sviktet-bibliotekene 

Forandringsfabrikken (2020). Snakke snilt: 900 barn gir råd til helsehelsesykepleiere. 
https://www.forandringsfabrikken.no/snakke-snilt 

Saxi, K. (2020, 24. september). Smått e'godt: folkebiblioteket som lokal samfunnsbygger. Kommunal rapport, Debatt. Nr 28, s. 19. Publisert digitalt 30.09.20. 
https://www.kommunal-rapport.no/debatt/smatt-e-godt-folkebiblioteket-som-lokal-samfunnsbygger/123647!/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar