onsdag 27. februar 2013

Arbeidsinnvandring i Norge og Sverige

: flere artikler fra Nordic journal of migration research:

The 'Guest-Worker Syndrome' Revisited?

Av: Jon Friberg

Artikkelen tar for seg problemstillinger rundt polske arbeidsinnvandrere i Norge og utfordringer i forhold til eksklusjon fra arbeidsmarkedet og avhengighet av sosialhjelp. Forfatterens analyse tyder på at, til tross for betydelige forskjeller, kan erfaringene fra etterkrigsårene såkalte “gjestearbeidere” brukes som en relevant historisk referanse for å forstå dages situasjon med frivandring av arbeidere fra sentral og øst Europa.

Swedish Emplyers and Trade Unions, Varieties of Capitalism and Labour Migration Policies


Av: Jesper Johansson

Artikkelen utforsker i hvilken grad ulike kapitalistiske tilnærminger kan opplyse vår forståelse av arbeidsinnvandringsreformen i Sverige på 2000-tallet. Forskjellige retninger innen kapitalismen gir ulike forståelser om arbeidspolitikk. Analysen presenterer en sak som delvis er i strid med bildet av den økonomiske og sosiale reform som ble utviklet i VoC strategi.

Svensk arbeidsgiverforening vil ha en liberal arbeidspolitikk mens svensk fagforening vil ha statsstyrt arbeidspolitikk som følger sentrale mekanismer i den svenske modellen med aktiv arbeidspolitikk og sterke fagforeninger



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar