Med oppdaterte tall og informasjon fra Flyktninghjelpen (NRC), UDI og SSB.
Eirik Christophersen fra Flyktninghjelpen (NRC) startet med temaet:
Globale flyktningestrømmer – vi må vite mer! Viktigheten av å ha oppdatert sammenlignbar statistikk for å vise globale migrasjons- og flyktningestrømmer.
Det er et tall på 59,5 millioner flyktninger i 2015 (2014: 51,2). I dette tallet inngår 38,2 millioner internt fordrevne. NRC utgir tall fra UNHCR, UNRWA, IDMC og UDI.
Hvilke tall er reelle? UNHCR inkluderer ikke overføringsflyktninger i sine tall over flyktningbefolkningen i hvert land, og for Norge og noen andre land heller ikke dem som får opphold på humanitært grunnlag. Men det gjør SSB og UDI. Viste til UNHCR sin spesialside: Syria Regional Refugee Response som oppdateres kontinuerlig. I dag er 7,6 millioner syrere internt fordrevne og 4,6 millioner anslås å være i akutt nød.
Aleksander Åsheim fra UDI: Hvor mange flyktninger kommer til Norge? UDI viser dagsaktuelle tall over antall asylsøkere til Norge og hvordan UDI og SSB samarbeider om flyktningestatistikk.
Så langt i år har det kommet 18 000 asylsøkere, og bare i uke 42 kom det 2000 (til sammenligning 23 000 til Finland og til Sverige i uke 42 kom det 9000). En forverring i Afghanistan gjør at det kommer flere til Norge og av disse er svært mange enslige mindreårige (EM). 600 nye EM er registrert i høst. Eritrea og Irak er vedvarende vanskelige, en tørkeperiode i Eritrea har forsterket dette. Ny fluktrute inn i Norge via Russland og Storskog gjør at justisminister Anundsen reiste dit i dag 20. oktober og om mulig fatter hastevedtak om flere av disse kan avvises på grensa. Dit er det kommet 1000 så langt i oktober. Det blir også interessant å se om vanlige sesongvariasjoner (færre reiser når det er kaldere) slik situasjonen er nå.
UDI har åpne tall og oppdaterer sin statistikk fortløpende på UDI - Antall asylsøkere som kommer til Norge. Prognoser for 2016 er umulig å gi, et forsiktig anslag er 33 000.
Silje Vatne Pettersen fra SSB: Hva kan vi si om flyktningers demografi og levekår etter at de har blitt bosatt i Norge?
SSB bruker tall fra UDI og folkeregisteret samt en rekke andre (utdanning osv) for å få en fullstendig oversikt over hvem som bor i landet. De har også en bredere definisjon på hva en flyktning er. Teller kun med bosatte slik at det blir et stort etterslep mht tallene, de har nylig publisert 2014-tall om sysselsetting. Det kommer en stor leverkårsundersøkelse blant innvandrere i 2017.
Vebjørn Aalandslid fra SSB: Globale utfordringer sett fra et statistikkfaglig synspunkt. Hva er utfordringene ved innsamling og formidling av internasjonal statistikk om flyktninger?
Norge offentliggjør mer statistikk enn Sverige, vi lager oversikter over flyktningers landbakgrunn og det er ikke offisielle tall hos svenskene. I tillegg har Sverige en snevrere definisjon om hva som er en flyktning. UNHCR tar ikke hensyn til nasjonale tall siden definisjoner og tolkninger er ulike og da blir det umulig å få en god oversikt.
Hvorfor forutså man ikke det som skjer?
De fleste landene i Europa ble "tatt på senga" over den voldsomme økningen av flyktninger nordover. sa UDI-Åsheim. Slik sett er Norge i samme bås som mange andre. Dette på tross av rapporter fra FN-systemet, media og øyenvitner om at situasjonen i leirene i Libanon, Tyrkia, Palestina og Irak var og er kritisk. Samtidig ser vi at krigen og nøden i Syria eskalerer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar