Hvordan kan Oslo filharmoniske orkester nå ut til enda flere? Orkesteret er en kjent merkevare på linje med Ibsen og Munch utenfor landets grenser. Det offentlige rom i Norge er dessverre lite tilgjengelig selv for "kjendiser" som Filharmonien. Direktør Ingrid Røynesdal beskrev hvordan det kunstneriske nivået holdes i hevd samtidig som strategiplanen 2014-19 har innovasjon på topp. Dette var et felles ønske blant orkesterets utøvere og administrasjonen. Oslo har flere konserter enn Stockholm og København til sammen viser at skaperevnen og utnyttelsen av ressursene er svært god.
"Vår framtid ligger i historien" understreket Eirik Hoff Lysholm, redaktør i Dagsavisen. Det finnes så mye gull som de støtter seg på gjennom 130 års arbeiderpresse og lokalavisene Fremtiden (Drammen), Moss Dagblad og Rogalands avis. Ansvar for å ta vare på og foredle denne kunnskapen er essensielt. Han sa også at det viktigste vi kan lære barna våre er å lese - og dermed gi dem muligheter til egen tenkning. Dagsavisen har nylig startet et digitalt samarbeid med ideologisk motstander Nettavisen for å nå ut digitalt med enda flere lokalnyheter. Lokalsamfunn i Norge er tjent med å se saker fra minst to sider, og der det i dag er dårligst dekning er faktisk Oslo.
Offentlig forvaltning "glemmer" brukernes behov, vi er stort sett ikke i stand til å avdekke disse, sa Ingelin Killengreen, direktør i Difi siden 2013. Samt at liten vilje til samordning mellom forvaltningsnivåene gjør at digitaliseringen ikke fungerer. Hennes erfaring spenner fra søknadsbehandlende jurist i Justisdepartementet fra 1972, politimester i Oslo på 1990-tallet og senere politidirektør før tilbake i Justis. Slik Norges forvaltning fungerer blir det for mange ledd som gjør og instruerer det samme ned til lokalnivå. Viktigste råd til lederne: Gjør de rette valgene på ditt nivå.
Den digitale kompetansen i Norge er vesentlig dårligere enn i Danmark. Gruppen "de eldre" pekes ofte ut som gruppen med lavest nivå, men det er faktisk i aldersgruppen 16-25 år at kunnskapen er lavest. Bibliotekene har en den viktigste rollen slik hun ser det med å få opp digitalt kunnskapsnivå i befolkningen i alle aldersgrupper.
Å gjøre feil rett, er noe vi bør tilstrebe sa psykologspesialist og Funcom-gründer Gaute Godager. Hjernen fungerer som et samfunn med motstridende interesser. Vår hjernesammensetning inneholder både den store neurokortex som skiller oss vesentlig fra dyrene. "Du tenker fordi du bekymrer deg". Men vi har også beholdt reptilhjernen som sørger for overlevelse. I vår raske og overvåkede verden (som de fleste i Norge lever i), oppleves det som farligere enn noen gang å bryte ut av flokken. Vi forventer mer normalitet og malen for denne er på et vis blitt smalere. Siden vi er et flokkdyr er ensomhet det som stresser hjernen mest.
Han minnet oss om "The Nordic personality", den litt innesluttede og engstelige typen som har sikret overlevelse i et karrig klima i årtusener. Den er kulturelt betinget og hvis antallet går under 50% forsvinner tendensen i en gruppe. Statistikken over hvem som får barn vitner også om naturlig seleksjon i flokken (i Norge): I 1950 hadde var kun 13% av mennene barnløse, i 1970 var tallet 25%.
Han opplevde selv den store berikelsen i at å hjelpe andre ga mer enn å lage festlige spill. Vi vil tjene på å tørre å gjøre feil fordi det gjør oss til rikere og mer komplette mennesker. Så vi må rett og slett tåle noe ubehag for å komme videre og ikke la redsel hindre oss fordi: Vi elsker feil og beundrer det perfekte.
Fakta om konferansen
Det var totalt 160 deltakere på årets konferanse der majoriteten (95%?) var ansatte folke- og fylkesbibliotek. Dag to utpekte seg som interessant og relevant for fagbibliotek også.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar