mandag 28. oktober 2013

Informasjonsforvaltning i offentleg sektor (2013)

Rapport 2013:10
Difi (Direktorat for offentlig forvaltning og IKT)

For å oppnå god informasjonsforvaltning er det en forutsetning at man har et helhetlig syn på alle aktiviteter i virksomheten, ikke bare innenfor ett og ett fagområde, men på tvers av hele organisasjonen.

Rapporten retter seg inn mot områdene informasjonssikkerhet, gjennomføringsevne og åpne data. Disse tre er sentrale drivkrefter for bedre informasjonsstyring i forvaltningen. 

Tannhjul
"Informasjon er ein av dei viktigaste ressursane i offentleg sektor. Handsaminga av informasjon har verknad både på rettstryggleik, personvern, effektivitet og verdiskaping, og det er viktig at vi forvaltar denne ressursen på ein god måte."


God informasjonsforvaltning gir gode effekter:

  • Lavere kostnader til utvikling og forvaltning av IKT 

"God informasjonsforvaltning reduserer kostnadene knytte til å gjere endringar i IKT-system, mellom anna fordi vi får betre oversikt over kva informasjon som finst i systema, koplingar til andre system og korleis informasjonen heng saman med arbeidsprosessane."

  • Økt gjenbruk og viderebruk

"Med auka gjenbruk meiner vi auka bruk av offentlege data internt i ei verksemd eller i andre delar av offentleg sektor. Med auka vidarebruk meiner vi auka bruk av offentlege data utanfor offentleg sektor. Om ein gjer data tilgjengeleg for gjenbruk og vidarebruk, blir det lettare å utvikle integrerte, heilskaplege tenester i offentleg sektor. Det er òg ein føresetnad for å nå målet om at personar og private verksemder skal sleppe å rapportere dei same opplysingane fleire gonger."  

  • Bedre kvalitet 

"For rettstryggleiken og tilliten til forvaltninga, og for å treffe gode avgjerder, er det openbert viktig at forvaltninga legg korrekte opplysingar til grunn for avgjerdene." 

  • Bedre informasjonssikkerhet

"Svikt i informasjonssikkerheita kan gi alvorlege tillitskriser. At informasjonen er tilgjengeleg til rett tid og for dei som treng den er ein viktig del av informasjonssikkerheita"
(sitatene er hentet fra rapporten)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar