tirsdag 5. november 2013

Viewed from the other side: media coverage and personal tales of migration in Iraqi Kurdistan (2012)

Kjersti Thorbjørnsrud
UiO
Av: Kjersti Thorbjørnsrud, Espen Gran, Mohammed A. Salih og Sareng Aziz

Mens innvandringsdebatten går høyt her hjemme, har vi hittil visst lite om hva som preger forestillinger og debatter om migrasjon i områder av verden preget av høy utvandring til Vesten.

Medievaner og kontakt med hjemlandet

Kjersti Thorbjørnsrud har ledet et forskningsprosjektprosjekt som har fokusert på mediedekning og personlige fortellinger og funnet ut mer om hvorfor ulike innvandringsgrupper har bosatt seg i Norge og om hvordan de holder kontakten med venner og familie i det landet de opprinnelig kommer fra.

Spesielt ønsker vi å vite mer om hva folk mener om medienes dekning av innvandring og innvandringsspørsmål – både norske medier og utenlandske medier

I prosjektet Mediation of migration har de forsøkt å kartlegge hvilke medier asylsøkerne bruker og hvor de får informasjon både om forhold i Norge og i landet de kommer fra. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd, NRK og Justisdepartementet.

Asylsøkere til arbeidsmarkedet?

Rapporten Viewed from the other side: Media coverage and personal tales of migration er utgitt med bakgrunn i projektet og viser at kurdiske asylsøkere har liten kunnskap om asylpraksis i landet de reiser til. En gjennomgående oppfatning blant kurdiske irakere er at migrasjon er en menneskerett og at å få avslag på asylsøknad er for det første gjenstand for urettferdig behandling og dessuten mangel på respekt. 

En gjennomgang av tyrkiske media viser liten oppmerksomhet til utvandringen fra Irak til land i Europa. I rapporten anbefales målrettet informasjonsarbeid for å nå de aktuelle gruppene. En annen, mer kontroversiell anbefaling er en anerkjennelse av at irakere kommer til vesten for å arbeide og å åpne opp og gi muligheter for dette.

Faksimile Aftenposten 23.02.2013
Ifølge rapporten [...] har kurdere ofte lite kunnskap om norsk asylpraksis før de kommer til landet. Å få asyl blir ansett som et spørsmål om flaks eller uflaks. (Aftenposten 23. februar 2013)


Les mer:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar