torsdag 21. januar 2021

Frivillighet, integrering, strategi og tilskudd (2021)

Onsdag 20. januar 2021 holdt Kunnskapsdepartementet et seminar om integrering og sivilsamfunnet. Dette inngår som en del av arbeidet med egen strategi. Samme dag hadde IMDi "Søkerkonferanse om ulike tilskuddsmidler"

Korona har støtt ut mange fra arbeidslivet

Pandemien har ført til en rekordhøy arbeidsledighet blant innvandrere. Der viser tallene 13,7% (mot 4,9% i øvrig befolkning). Innvandrere blir dermed svært utsatt på arbeidsmarkedet. Tilsvarende vanskelig å komme tilbake i yrkeslivet. Dette er en utfordring for alle og samfunnet som helhet. IMDi gjør et viktig arbeid ved å støtte organisasjoner gjennom tilskudd, deling av god praksis og som kunnskapsbase.

Regjeringen.no. Ordsky-frivillighet

Stian S. Johnsen (Frivillighet Norge)
De har store forventninger til strategien og forventer at den vil bidra til å øke mangfoldet. I dagens Norge viser tall at: 60% gjør frivillig arbeid, 70% deltar og 80% er medlemmer i en eller flere organisasjoner. Rekrutteringen skjer gjennom sosiale nettverk. Det er av ulike grunner og lett å velge noen som ligner en selv. En intern undersøkelse viser at 29% melder om at enten de selv eller har foreldre er født utenfor Norden. Minoritetsorganisasjonens kompetanse er stor og bør brukes enda mer. Brukes mer som en aktiv samarbeidspartner. Det jobber fram mot frivillighetens år i 2022: økt deltakelse, mangfold og synlig verdi. Konkret eksempel:
Håp Kompetanse i Oslo opprettet en egen koronatelefon i april 2020. De tok et viktig ansvar da pandemien slo inn.

Isa Malene Isene (LNU, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner)
LNU dekker et særs bredt felt og favner alle store og små innen alle typer organisasjoner. Totalt dekker organisasjonene 450 000 enkeltmedlemsskap. Men LNU ser at vi ikke er mangfoldige nok. Et viktig prinsipp for barn og unge i Norge: alle skal kunne delta i minst én fritidsaktivitet.
Mange barrierer for deltakelse: tilgjengelig, språk, funksjonsgrad og "opplevelse av relevans". At barna selv kan være med å bestemme. Den enkelte selv må kunne velge og ha lyst til å delta. Viktig å vise bredden i type aktiviteter. Undersøkelser fra Oslo viser at minoritetsjenter er aktive i politiske fora, men mindre i idrett. For få nok mangfold i typer og interessert må de små organisasjonene ha en økonomisk trygghet. De må ha nok kapasitet til å drive selve arbeidet. Mangfold her sikrer også mangfold seinere i livsløpet. Å bygge fellesskap med andre med samme interesser.
I den unge frivilligheten har ikke "glasstaket" slått inn enda. Aktiv handling å velge mangfoldig.
Speideren er en foregangsorganisasjon; den er internasjonal og har globale koder allerede, innser lettere at det finnes praktiske barriere (turutstyr). AUF bruker aktivt de folkene de har rekruttert lokalt.
Finne fram til ulike måter å vise fram mangfoldet og tenke representativitet som passer i din organisasjon. Utvide horisonten for både dem som er innafor og utenfor. Det er mer fokus på dette nå enn for 20 og 30 år siden.
Svar på utfordring: Legge til rette for frivillig aktivitet. Bedre med frie midler heller enn prosjektsøknader. Kan være en felle hvis kommunen setter en % på minoritetsandel. Mange org får ikke gjort det de skal for å drive nok med integreringsarbeid.

Fahim Naeem (Pakistansk kulturforening, Skedsmo)

De representerer en av de eldste frivillige minoritetsorganisasjonene i Norge. Mange aktive i frivillig arbeid. I bytte lærer de om hvordan storsamfunnet fungerer, om det offentlige hjelpeapparatet (søknader, tar og formidler kontakt osv). Og ikke minst: lærer om de ulike sosiale kodene. Alt dette som er usynlig og ikke sier. Foreningen har en brobyggerrolle gjennom å avmystifisere holdninger: barnevern som eksempel. De har et godt samarbeid med barnevernet i Skedsmo, faste møtepunkter. Ønsker å fortelle gode historier og hindre svart/hvitt-tenking. Fungerer i visse tilfeller som tolk også. De arrangerer workshop om også vanskelig tema, tabu. Uteaktiviteter, bruke naturen osv.
Fin plattform for å øke nettverket, kan du ikke språket så må du komme i gang et sted. Deltakelse i ulike utvalg bidrar også inn med kunnskap osv. Etterlyste mer kunnskap fra kommuneoverlegen for å formidle best mulig under koronaepidemien. Kulturmiks (1 gang i året) for å dele på tvers. Pandemien har lært oss mye om samarbeid og hvor skoen trykker mest. Integreringen må gå begge veier og må ha en annen partner på den "norske siden". Naeem viste til Prop 89 L (2019-2020). Det må implementeres videre og bli mer kjent med lovverket. Språket er alfa og omega, aktiviteter for barn & unge. Kommunen må være først på banen og støtte organisasjonene. 
Svar på utfordring: Innvandrerorganisasjoner kjemper på flere fronter. Myke opp lovverket for å gjøre det lettere å søke på midler?

Fatiha Kalif Gele (Multikulturelt initiativ og ressursnettverk, MIR)

De erfarer hvor viktig det er å brukt den uformelle kompetansen som ellers ikke verdsettes i arbeidslivet. MIR tar innvandrere på alvor og rekrutterer bredt, ulike morsmål, seminarer i små grupper, brukermedvirkning i de ulike lokallag. Deltakerne ser at det nytter å engasjere seg. Samarbeid på tvers av organisasjoner, styrke & løfte hverandre.

Narges Pourzia (Rælingen kommune)
Kommunen jobber for å få til et gjensidig ansvar i et samarbeid, relasjonsbygging. De inviterer alle organisasjonen 1 gang hvert året. Eksempelvis har Lions bidratt med leksehjelp og skapt relasjoner der. 
Viktig å gjøre mer enn å ha gode skriftlige møteplasser, trenger flere flyktningguider. Slår et slag for hvor positivt en slik brobyggeropplevelse det er å være flyktningguide.
De har jobbet mye med å bygge relasjoner i "fredstid" (når det er roligere tider), og de har mange planer på vent til post-koronatiden. Hun foreslo flere kampanjer utad? Reklamefilmer på tv og lignende. Gode forbilder er viktig. 
Svar på utfordring: Vær enda mer aktive ute i samfunnet for økt rekruttering.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby innledet og avsluttet seminaret. Frivillig sektor spiller en viktig rolle både for hverdagsintegrering og for forståelse av samfunnet. Ulike typer frivillige organisasjoner skaper muligheter for deltakelse for den enkelte. Integreringspolitikkens hovedmål: delta og bidra i arbeid og samfunnsliv. Denne nye frivillighetsstrategien bygger videre på integreringsstrategien fra 2018.

Vi må finne og identifisere de barrierene som hindrer deltakelse i frivilligheten.

Milepæl fra 2021 med den nye integreringsloven. Gårsdagens introduksjonsprogram (2003-2019) dekker ikke gapet mellom flyktningers kompetanse & samfunnets krav.

Kilder

Møhlenpris idrettslag. Hentet 21.01.2021 fra http://www.findglocal.com/NO/Bergen/1333801726683035/MIL---M%C3%B8hlenpris-Idrettslag
Open Hands for you. Hentet 21.01.2021 fra https://www.openhands.no/
Walberg, M. (20.01.2021). De som faller fra: vi trenger en politikk som motvirker uønskede effekter av krisepolitikken. Klassekampen. https://klassekampen.no/utgave/2021-01-20/de-som-faller-fra

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar