mandag 20. november 2023

Barnedag - FN (2023)

FNs internasjonale barnedag er 20. november

©Pedagogisk ledelse2023
Dagen er dedikert til å fremme barns rettigheter og øke bevisstheten rundt viktigheten av å sikre at disse rettighetene respekteres og oppfylles over hele verden.

«20. november 1989 vedtok generalforsamlingen «FNs konvensjon om barnets rettigheter», også kjent som Barnekonvensjonen» 

I den pågående krigen mellom Israel og Palestina, ser verdenssamfunnet at barnas rettigheter er kraftig tilsidesatt.

Konsekvenser av den langvarige russisk-ukrainske krigen kan Redd Barnas rapport fra 16. november si noe om: «Rapporten baserer seg på barns erfaringer og tanker om hvordan det er å flykte til Norge fra Ukraina».

UDI mottok 694 asylsøknader fra enslige mindreårige i Norge i 2022. «Statistikken inneholder ikke søknader om midlertidig kollektiv beskyttelse begrunnet i en massefluktsituasjon fra Ukraina» (UDI, 2023). 

©Strand forlag2023
To anbefalte bøker for barn og unge:

Stjerner i mørke handler om Omar og lillebroren Hassan som har levd mesteparten av livet i Dadaab, en stor flyktningleir i Kenya. Selv om boken er rettet mot barn/ungdom, gir den voksne innsikt fra et barneperspektiv og boken er basert på somalisk- amerikanske Omar Mohameds egen livshistorie. (Jamieson & Mohamed, 2023).
På én betingelse av Neda Alaei sier noe om hvordan sårbare barn møter barnevernet i Norge og får hjelp der. En litt omvendt barnevern/NAV-historie. Livet til hovedpersonen Yousef dreier seg om regler, både hjemme, på skolen og kompisgjengen. Mamma er nemlig konstant skuffa, barnevernet har allerede én fot innafor døra, og blant gutta er Yousef på vei til å bli en outsider. 

Dagen er en påminnelse om at det fortsatt er mye arbeid å gjøre for å sikre at alle barn, uavhengig geografisk plassering, økonomisk situasjon eller bakgrunn, kan nyte godt av sine grunnleggende rettigheter. 

Kilder

Alaei, N. (2023). På én betingelse: Roman. Gyldendal.

FN-sambandet. (2023. 17. november). FNs internasjonale barnedag. https://www.fn.no/om-fn/fn-dager-kalender/kalender/fns-internasjonale-barnedag

Jamieson, V., & Mohamed, O. (2023). Stjerner i mørke. Strand forlag. 

Redd Barna. (2023, november. 3). Hvordan kan vi ta imot barn som flykter til Norge på en god måte? Redd Barna. https://www.reddbarna.no/aktuelt/hvordan-kan-vi-ta-imot-barn-som-flykter-til-norge-pa-en-god-maate/

Salinas, V. (2023, november 10). Å finne ord for å snakke om krigen. Norsk barnebokinstitutt. https://barnebokinstituttet.no/aktuelt/a-finne-ord-for-a-snakke-om-krigen/

UDI. (u.å.). Asylsøknader fra enslige mindreårige etter søknadsmåned og statsborgerskap (2022). UDI. Hentet 17. november 2023 fra https://www.udi.no/statistikk-og-analyse/statistikk/asylsoknader-enslige-mindrearige-asylsokere-2022/

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar