fredag 19. mars 2021

Sårbare og sterke under koronatiden - 1 år etter (2021)

Fra hele verden ses og rapporteres det om økt vold, negativ sosial kontroll og utsatte sårbare barn & unge. Kvinnedagen 8. mars 2021 kom derfor i et eget "koronalys". De ulike muterte virusene har pustet oss i nakken en stund. Fra 16. mars 2021 ble det ytterligere nedstenging og for Oslo og deler av Viken (Akershus, Østfold og Buskerud) ble det blodrødt.

Bibliotekene stenger igjen 

Hva med dem som trenger "en trygg havn"? Folkebibliotekene og skolebibliotekene. Inne på skolene ble bibliotektjenesten stengt først. Men Vinmonopolene holdes åpne. Det er forståelig at bibliotekansatte også kan være bekymret for smittevern. Solide pleksiglass og annet utstyr gjør at sikkerheten for dråpe- annen kontaktsmitte er bra ivaretatt. På linje med matbutikkene.

Utsatte kvinner

Korona har satt likestilling og trygghet for kvinner sterkt tilbake. I "normalår" kommer det 20 000 henvendelser til krisesentrene i Norge. Under lock down i fjor ble det brått stille. Og fortsatt er det færre enn det burde. Når det er større andel kvinner med mindre faste jobber og lavere stillingsprosent, blir mange kvinner fort ekstra utsatt (økt oppholdstid i hjemmet, mindre økonomisk frihet). 

IMDi og covid-19

Det har betydning for oppfølging av innvandrerbefolkningen under korona at flere drar lasset. Ikke minst i forhold til sårbare barn og unge. IMDi har en stor gruppe minoritetsrådgivere (MR) ute på skolene i Norge (49 ansatte, 10 nye stillinger tilkommer i 2021). I tillegg har IMDi et fagteam som skal fungere som bindeledd mellom MR'er og ulike deler av hjelpeapparatet.
Ny handlingsplan kommer 15. juni. Både IMDi og annen forvaltning har flere FoU-prosjekter også i 2021. Sammenfatte arbeidet MR'ene gjør er viktig i kompetansedeling internt og eksternt.
Om MR-ordningen: 500 saker om negativ sosial kontroll i 2020 (33% flere enn i 2019). De sakene med opprinnelsesland Norge dreier seg oftest om lukkede, kristne miljøer. Hvordan har de utsatte elevene hatt det under pandemien. Korona brukes dels også som en unnskyldning for å komme seg ut, kontrollen har økt. Foreldre styrer mer av de unges digitale liv og de foresatte finner flere overvåkingsmuligheter også der. Relasjonsbyggingen som er mistet gjør at saker kan rekke å bli alvorlige før MR'ene får tatt tak eller nok kontakt. Bare å vise til at hjelpeapparatet er åpent og tilgjengelig har vært krevende.    

Fra IMDi/NORA
Kilder

IMDi (2021). Arbeid mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold 2020. Rapport og analyser. https://www.imdi.no/om-imdi/rapporter/2021/arbeid-mot-negativ-sosial-kontroll-og-aresrelatert-vold-i-2020---imdi/

Haddal, I. (04.03.2021). 8. mars den internasjonale kvinnedagen
https://groruddalen.no/groruddalsdebatt/8-mars-den-internasjonale-kvinnedagen/19.28004

Herz, N. (2021). Skal du ikke gifte deg snart? - og alt mamma og jeg burde ha snakket om i stedet. Gyldendal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar