mandag 11. mars 2019

Språk i Norge : en språkodysse (2019)

Pål Kristian Eriksen gir kunnskap om de største av de nye språkene i Norge: Polsk, russisk, arabisk, somali, tyrkisk, kurdisk, persisk, pashto, urdu, hindi, panjabi, tamil, vietnamesisk og thai. Og litt om noen flere! Han kommer til IMDis fagmøte 19. mars.

Morsmålet/morsmålene vi snakker gir oss mye mer enn ord. Her kan vi lære både om opprinnelse, utbredelse og språkets øvrige etymologi. Fascinerende er det kanskje at urdu og hindi har samme urspråk som norsk.

Fagmøtet 19. mars

Forfatter Eriksen er invitert til å snakke om boka på IMDis fagmøte.
Han jobber i dag med minoritetsspråk i Norsk språkråd.

Han sier som innledning:
"Mange nordmenn opplever det som naturlig at samfunnet skal være enspråklig, i den forstand at innbyggerne jevnt over har samme morsmål. Tanken om et flerspråklig samfunn rynker man gjerne på nesa over, som om det åpner for språklig og sosialt anarki.
Denne negative holdninga tydelig i debatten rundt innvandreres bruk av egne morsmål i Norge.

Men ideen om «ett land, ett folk, ett språk» er et fantasifoster fra nasjonalromantikken. I det aller meste av verden er det flerspråklige samfunn normalen, og i mange land snakkes det flere hundre ulike språk. Jeg vil i foredraget ta dere med på ei reise rundt i den flerspråklige verden, og vise eksempler der forholdet mellom land, folk og språk er langt mer komplekst enn det en skulle tro. Dette vil forhåpentligvis gi dere noen overraskelser over hvor stor språkrikdom verden faktisk har å by på."

Språk i Norge - kultur og infrastruktur

Språkrådets framtidsutval leverte i oktober 2018 denne utredningen.
Informasjonen er laget som et nettsted + kan også lastes ned som PDF.
https://sprakinorge.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar