fredag 8. mars 2013

The Polish worker in Norway (2013)

emerging patterns of migration, employment and incorporation after EU's eastern enlargement
Av: Jon Horgen Friberg

Polakkene er for tiden den største nasjonale innvandringsgruppen i Norge. Mange polakker ser ut til å bli værende i Norge, men uten nødvendigvis å  innlemmes i de norske standardene i arbeidslivet. Denne rapporten ser på en forskjellsbehandling av utenlandsk og nasjonal arbeidskraft i ulike land i Europa.


Sammendrag: 

"Tilstrømmingen av polske arbeidsinnvandrere etter utvidelsen av EØS-områdets indre marked i 2004 representerer den største migrasjonsbølgen til Norge noensinne. Hvordan har de nye arbeidsinnvandrerne blitt innlemmet i det norske samfunnet? Mange forlater Norge etter ett eller flere korte opphold, men mange som går gjennom en gradvis prosess i retning av mer varig bosetting i Norge, ofte på tross av opprinnelige planer og forventninger. Denne prosessen, som gjerne går gjennom flere stadier – fra antatt korte opphold, via transnasjonal pendling, til varig bosetting og familieetablering – er nært knyttet til dynamikken i det norske arbeidsmarkedet og dynamikken innad i polske familier og sosiale nettverk. Samtidig viser studien at polske arbeidere i en del bransjer i svært liten grad har blitt innlemmet i det ordinære beskyttede norske arbeidslivet, og mange av dem utsettes for relativt dårlige arbeidsvilkår etter norsk standard. 

Utfordringer knyttet til reguleringen av arbeidsvilkår i et åpent europeisk arbeidsmarked, omorganisering og nye arbeidskraftstrategier blant norske arbeidsgivere, dels basert på stereotype oppfatninger om kulturelle forskjeller, har i enkelte bransjer gitt opphav til en hierarkisk arbeidsdeling mellom innfødte og utenlandske arbeidstakere. Innenfor byggenæringen – som sysselsetter flest polske arbeidere i Norge – utgjør denne delingen en vesentlig barriere for dem som ønsker å få tilgang til mer stabile og trygge jobber. Deres rolle som en fleksibel reserve og buffer i arbeidsmarkedet har så langt vært svært lønnsom for næringslivet og for Norge, men analysene reiser spørsmål om den langsiktige bærekraften i måten arbeidslivet har tilpasset seg den nye situasjonen."

Om forfatteren:

Jon Horgen Friberg er forsker ved Fafo. Hans spesialfelt er internasjonal migrasjon, arbeidsmarked, integrasjon, etniske minoriteter. Han har skrevet flere artikler og rapporter om polsk arbeidsinnvandring til Norge:

Les også:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar