onsdag 4. juni 2014

Nordic journal of migration studies (2014/1)

Årets første utgave (1/2014) av Nordic Journal of MigrationResearch utkom medio mars. En av artiklene undersøker hvordan leger med innvandrerbakgrunn blir diskutert på nettforum.  Disse legene havner i en paradoksal rolle, ifølge forfatteren: på den ene siden forventes de å tjene våre behov for helsepersonell, men på den andre siden møtes de med mistillit og skepsis.

Positioning migrant physicians as Dr. Horror and Dr. Nice: A study of status and affect in online discussion forums

Av: Camilla Haavisto
I tråd med det høye behovet for arbeidskraft til den finske helsesektoren, har andelen arbeidsinnvandrere i sektoren økt de siste årene. Denne artikkelen undersøker hvordan leger med innvandrerbakgrunn blir omtalt i offentligheten, ved å kartlegge diskusjoner blant pasienter og pårørende på ulike nettforum. Haavisto beskriver hvordan omtale av negative erfaringer med én enkeltlege blir grunnlag for generaliseringer av alle leger med innvandrerbakgrunn.



The more you look the less you see: Visibility and invisibility of Sudanese migrants in Athens, Greece

Av: Theodore Baird
Denne artikkelen undersøker hvordan udokumenterte innvandrere forholder seg til å være synlige eller usynlige i det offentlige rommet. Basert på deltakende observasjon blant udokumenterte sudanesiske migranter i Athen i 2011 og 2012, kartlegger artikkelen de ulike måtene migrantene forsøker å være synlige eller usynlige i byrommet.


Reflections on marginal mobile lifestyles: New European nomads, liveaboards and sha´bi Moroccan men

Av: Marko Juntunen / Špela Kalčić / Nataša Rogelja

Artikkelen undersøker en gruppe mennesker som ofte blir oversett i migrasjonsforskningen. En stadig økende gruppe av mennesker, både fra det globale Sør og Nord, lever transnasjonale liv på reise uten å slå seg ned noe bestemt sted. Artikkelen er basert på feltarbeid blant “liveaboards” (“båtboere”) i Middelhavet, nye europeiske nomader som lever mobilt mellom Europa og Afrika, og en gruppe (sha’bi) marokkanske menn som lever i det transnasjonale rommet mellom Spania og Marokko, og introduserer begrepet “marginal mobilitet” om denne livsstilen.


New challenges for Nordic welfare services: Emerging Cultural Diversity in Finnish Youth Work

Av: Pirkkoliisa Ahponen / Päivi Harinen / Veronika Honkasalo / Antti Kivijärvi / Miikka Pyykkönen / Jussi Ronkainen / Anne-Mari Souto / Leena Suurpää

Denne artikkelen undersøker hvordan offentlig ungdomsarbeid i de nordiske landene påvirkes av økt mangfold. Et sentralt spørsmål er hvordna universelle velferdsordninger og –tiltak fungerer i møte med økt mangfold. Forskerne finner at økt mangfold har ført til endringer i hvordan ungdomsarbeid drives i Finland, men at forandringene foregår sakte.

Om tidsskriftet:


Nordic journal of migration research er et internasjonal fagfellevurdert tidsskrift hvor migrasjonsteori, migrasjonsprosesser, integrering og flerkulturelle forhold står sentralt. Nordiske problemstillinger og komparative studier om integrering i både nordiske og ikke-nordiske land prioriteres høyt.

Tidsskriftet er open access og dermed åpent tilgjengelig på nett og artiklene kan lastes ned fritt. Tidsskriftet er en fortsettelse av Norwegian Journal of Migration Research (2000-2009) og Finnish Journal of Ethnicity and Migration (2006-2010).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar