torsdag 15. mai 2014

Tema: Et mottakssystem i endring

Vårkonferansen UDI 2014

Regjeringen har gitt signaler om at de ønsker å gjøre endringer i mottaksstrukturen. Årets konferanse skal belyse ulike muligheter og utfordringer i forbindelse med dette. Biblioteket har laget en oversikt over aktuell faglitteratur i den forbindelse. Litteraturen kan lånes i biblioteket.

Erfaringer med ulike typer mottak


- Valenta & Thorshaug (2011): Avviste asylsøkere i Norge: - Ventemottaksordningen og andre returmotiverende tiltak

Artikkelen viser til at ventemottaksordningen ikke fungerte som planlagt, og at disse mottakene istedet bidro til faktorer som antas å motvirke retur. Beboerne ble passiviserte og nedbrutte, livet i ventemottakene ble preget av antisosial atferd, rusmisbruk og konflikter. Artikkelen konstaterer at returarbeid undergraves av en interessekonflikt mellom avviste asylsøkere og norske myndigheter. Avviste asylsøkere gir ikke opp målsettingen om å få opphold i Norge, mens norske myndigheters mål er at de skal returnere, enten frivillig eller med tvang. Ventemottak kan virke avskrekkende, men primært med hensyn til avgjørelsen om en skal flytte til ventemottak eller ikke, og ikke om hvorvidt man skal returnere til eget hjemland.


- Thorshaug & Valenta : Retursentre for utreisepliktige: evaluering av konseptutvikling og etableringsarbeid i Utlendingsdirektoratet


Rapporten tar primært for seg UDIs erfaringer fra konseptutviklings- og etableringsprosessen i arbeidet med retursentre. Arbeidet avlet mange gode ideer, disse kan også videreføres til arbeid med andre typer mottak. Evalueringen konkluderer med at det burde ha vært gjort et bedre forarbeid, og retningslinjene burde vært klarere. Mangel på økonomisk vilje trekkes også frem som en av hovedgrunnene til at prosjektet ikke fungerte. Forfatterne har også valgt å dra noen historiske linjer i arbeidet overfor personer med endelig avslag, og studert utviklingen i den norske asyl- og returpolitikken tilknyttet denne gruppen. Rapporten kan brukes som bakgrunnsmateriale for det videre arbeidet overfor personer med endelig avslag.


- Søholt & Holm (2010): Desentraliserte asylmottak (NIBR)

Undersøkelsen belyser hvordan desentraliserte asylmottak fungerer for asylsøkere og for vertskommunene, og hvorvidt asylsøkere i denne type mottak får integreringsgevinst ved bosetting. Det oppfordres til at flyktinger selv tar aktivt del i finne bolig, og at asylsøkere i mottak får opplæring i håndtering og bruk av boliger og tekniske installasjoner.

Barn og spesielt sårbare grupper


- Liden m.fl (2013): Levekår i mottak for enslige mindreårige

Rapporten tar for seg levevilkårene på mottak for mindreårige som er eldre enn 15 år. Tiltak som blir foreslått er blant annet øremerking av midler, slik at ulike tilbud ikke går på bekostning av hverandre. Også dekning av helserelaterte utgifter, økt bemanning og kompetanse ved mottakene, samt sikring av velferdstilbud, vil kunne bidra til å forbedre levesituasjonen til lengeværende asylsøkere.

- Alhassan (2011): Unaccompanied minor asylum seekers

Funnene i Abdul-Razak Kuyini Alhassans masteroppgave avslører at flere unge enslige asylsøkere sliter med psykologiske og sosiale problemer, blant annet søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, kulturelle og språklige vansker og problemer med å delta i sosiale aktiviteter. For å ivareta barnas psykiske helse burde en psykolog ha vært ansatt, enten ved barnas mottak eller skole.

- Mer om barn og sårbare grupper på bibliotekets nettsider

EU


- De Bauche (2012): Vulnerability in European law on asylum (BIBSYS)

Analyse av mottaksforhold for asylsøkere i henhold til EU-direktivet. Forfatteren tar for seg svakhetene i lovverket, og fremhever både gode og dårlige praksiser ved ulike mottaksland. Det presenteres også anbefalinger for en god, felles asylpolitikk for EU-landene.

Politikk


-Valenta og Berg (2012): Asylsøker: i velferdsstatens venterom (BIBSYS)

Boken gir et innblikk i hvorfor asylsøker kommer til Norge, og hvilke utfordringer som preger situasjonen. Vi får følge prosessen fra ankomsten til Norge, livet på mottak, avviste søkeres kamp for opphold, livet utenfor mottakssystemet, og retur til hjemlandet. Boken gir et godt grunnlag for økt innsikt og forståelse, og kan være særlig relevant dem som arbeider med asylsøkere og flyktninger.


- NOU 2011:10 I velferdsstatens venterom: mottakstilbudet for asylsøkere (Bergeutvalget)

Utvalget ble satt til å vurdere organisering og rammer for tilbudet til personer som søker asyl i Norge. I tillegg til å gi en oversikt over den norske ordningen, presenteres også andre lands løsninger. Norsk regelverk og praksis vurderes i forhold til minstestandardene som fremgår av EUs mottaksdirektiv. Utredningen etterlyser blant annet tiltak som begrenser private driftsaktører, sikrer at beboere omfattes av kommunale sosiale tjenester, samt økt bemanning ved mottakene.

- Aslymottak gjennom 20 år: artikkelsamling fra mottakskonferansen 2008 (BIBSYS)

Dette er en samling av foredragene fra konferansen som markerte at det var gått 20 år siden opprettelsen av UDI, og av etableringen av de første statlige mottakssentrene. Heftet kan sees på som et første bidrag til historien om statlig asylmottaksdrift i Norge. Foredragene byr på mange interessante tilbakeblikk og mye kunnskap.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar