torsdag 15. august 2013

Long-term Neighbourhood Effects on Education, Income and Employment among Adolescents in Oslo (2013)

Av Ingar Brattbakk and Terje Wessel

Terje Wessel
Pressebilde
Påvirker bostedet individets sosiale og økonomiske muligheter? Er det mulig å analysere sammenheng område-individ i en kontekst av romslig sosial ulikhet (segregasjon) i Oslo?


Selv om en stor geografisk konsentrasjon av sosiale grupper vanligvis er uønsket fordi nabolagets iboende dynamikk kan forsterke fattigdom, finnes det ikke mange studier om konsekvensene av segregering i norsk sammenheng. Denne artikkelen er en fin innføring i temaet og gir oss en oppsummering av historiske fakta og statistikk, sosial teori og en interessant metodologisk tilnærming.






Finnes det nabolagseffekter?

Europeiske og amerikanske studier om sammenhengen mellom sted og individ har økt de siste årene, med spesiell fokus på barne- og ungdomsutvikling og langsiktige utfall som fattigdom, arbeidsledighet, mangel på ferdigheter på forskjellig plan, etc.  I denne konteksten er forfatterne opptatt av å finne ut om det finnes nabolagseffekter, en direkte forbindelse mellom det å bo i et fattig nabolag i oppveksten og fremtidig sosioøkonomisk status.



Ingar Brattbakk
Pressebilde
Studien artikkelen er basert på er en bred tilnærming, fokuserer på hele Oslo og omfatter informasjon om hele Oslos befolkning. Det ble brukt tre sett med indikatorer: utdanningsnivå, inntekt og sysselsetting / arbeidsledighet. Analysen er basert på flernivåmodellering og inkluderer individuelle kontrollvariabler knyttet til kjønn, etnisitet, familiestatus og familiebakgrunn (foreldres sosioøkonomisk status).

Ingar Brattbakk er forsker ved  Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo

Terje Wessel er professor ved  Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar