onsdag 21. august 2013

Minoritetsbefolkningens møte med det politiske Norge (2013)

av: Tor Bjørklund og Johannes Bergh


Forskerne har kartlagt minoritetenes inntog i norsk politikk i de siste 30 år.
Boka skisserer en rekke forklaringer på hvorfor valgdeltakelsen er så lav blant innvandrere, og hvorfor de stemmer som de gjør. Den gir en samlet oversikt over hvilken politisk rolle innvandrerbefolkningen har spilt i Norge, og handler i tillegg til valgdeltakelse om innvandrernes politiske preferanser og politiske representasjon.




Sentrale funn:
  • Venstreorienterte. Minoritetsbefolkningen i Norge har lenge hatt en tilhørighet til den politiske venstresiden: To av tre velgere med minoritetsbakgrunn stemmer på Arbeiderpartiet, SV eller Rødt, og en like stor andel av politikerne med slik bakgrunn tilhører venstresiden.
  • Minoritetspolitikere. Antall folkevalgte lokalpolitikere med minoritetsbakgrunn har økt, mens representasjonen på Stortinget til nå har vist liten framgang.
  • Lav valgdeltakelse grunnet sosioøkonomiske faktorer. Den lave valgdeltakelsen blant innvandrerbefolkningen kan delvis forklares med gjennomsnittlig lavere alder, utdanning og inntekt. En annen viktig forklaring er det stadige tilsiget av nye velgere med innvandrerbakgrunn, og at valgdeltakelsen har sammenheng med botid.
  • Mobilisering og relevans. Aktiv mobilisering, og at man har noen å stemme på, kan også ha betydning. Eksempel: Velgere med bakgrunn fra Marokko og Somalia var fram til valget i 2011 klart under snittet, men ved valget i 2011 skjedde en mobilisering som hevet deltakelsen over det gjennomsnittlige.

Mulige endringer fra 2013:
  • Minoritetspolitikere. Vi vil få flere fast innvalgte representanter med minoritetsbakgrunn enn tidligere, og flertallet av disse vil tilhøre borgerlige partier.
  • To nye stortingsmandater. Oslo får, mens fire fylker mister et mandat hver. Justeringen skyldes veksten i innvandrerbefolkningen i Oslo. Dette gir økt politisk/etnisk representasjon for minoritetene, men er ikke nødvendigvis i tråd med deres politiske preferanser: i første omgang vil mandatene sannsynligvis kapres av Høyre og FrP.
  • Politisk orientering. Det forventes at flertallet av minoritetene vil holde seg til venstresiden også i år. Likevel kan en holdningsendring hos deler av minoritetsbefolkningen gi utslag i valget.

Les mer:

Rygh, Bjørn:
Kortfattet bokomtale på imdi.no.

Bokforfatterne i Dagbladet:
Flere minoriteter på Stortinget (kronikk)

Brekke, Torkel (Oslo Høyre) i Aftenposten:
Kampen om innvandrerstemmene (kronikk)

Mer informasjon om valg 2013 på imdi.no







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar