torsdag 11. april 2013

Forbud mot burka og niqab i det offentlige rom (2012)

Av: Tor Aamodt Wigum
Fagfellevurdert artikkel i Kritisk juss (38) nr. 2 s. 88-107

I Norge er det ved flere anledninger fremmet ønske om lovforbud mot å bruke de heldekkende klesplaggene niqab og burkai det offentlige rom, slik som loven er i Frankrike. Hvordan vil et eventuelt lovforbud stå i forhold til EMK artikkel 9 om religionsfrihet?


Freedom to manifest one´s religion or beliefs shall be subject only to such limitations as are prescribed by law and are necessary in a democratic society in the interests of public safety, for the protection of public order, health of morals, or for the protection of the rights and freedoms of others.
Selv om menneskerettsdomstolen presiserer at disse begrensningene skal tolkes restriktivt åpnes det for store tolkningsvariasjoner.

I denne artikkelen vurderes spesielt hensynet til kvinners likestilling og integrering som begrunnelser for å innføre et forbud. Og om dette må være nødvendig i et demokratisk samfunn der likestilling er en annen lovfestet rett.

Storsamfunnets fordeler med et forbud må være større enn ulempene som vil oppstå ovenfor enkeltindivider. Et lovforbud er et kraftig virkemiddel, og man bør oppnå en viss effekt med forbudet.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange kvinner dette dreier seg om. Forfatteren konkluderer med at sannsynligheten for at det dreier seg om en stor gruppe som frivillig tar i bruk klesplaggene. Det er tvilsomt om forbudet vil oppnå ønsket effekt også for de som tvinges til å bruke plagget. Sannsynligheten er antagelig stor for at disse kvinnene vil undertrykkes på andre områder hvor man ikke innfører forbud.

Konklusjonen er at et lovforbud mot heldekkende klesplagg ikke anbefales og vil være i strid med EMK artikkel 9.


Tor Aamodt Wigum er master i rettsvitenskap fra 2010. Han arbeider for tiden som universitetslektor ved Juridisk fakultet i Tromsø

Ønsker du å lese artikkelen kan du ta kontakt med Mangfolds- og migrasjonsbiblioteket

Les også:

Frp vil forby burka og niqab på offentlig sted TV2 nyhetene 20.2.2010
Strand, Vibeke Blaker (2012): Diskrimineringsvern og relgionsutøvelse : hvor langt rekker individet

1 kommentar:

  1. For en tøysete konklusjon, gitt Sahin vs Tyrkia og andre saker.

    SvarSlett