torsdag 25. april 2013

A Real Marriage? Applying for Marriage Migration to Norway (2013)

Av: Helga Eggebø
I: Journal of Ethnic and Migration Studies 39(2013)5. - 2013

Hva kjennetegner et moderne intimt forhold og hva er egentlig et reelt ekteskap? Hva er det som skiller et reelt forhold fra et proforma?
Denne artikkelen er basert på 19 kvalitative intervjuer med søkere og deres familie og forsøker å belyse hvordan søkeprosessen oppleves i Norge og hvordan dette påvirkes av ideen og forestillinger rundt proformaekteskap. Forfatteren fokuserer på hvilke regler og “fortellinger” om moderne intime forhold som gjør seg gjeldende i denne konteksten.

Familie, intime forhold og kjærlighet blir mer og mer interessant i migrasjonsfeltet. Dette innebærer en del dilemmaer i det at man befinner seg midt i mellom retten til privat familieliv og en nødvendig nasjonal innvandringskontroll. Artikkelen gir oss interessante teoretiske innspill og åpner for refleksjon rundt dette temaet.

Proformaekteskap er blitt et sentralt tema i debatten rundt innvandringspolitikk i Norge. Til tross for at antall proformaekteskap er vanskelig å fastsette og avslag på søknader om familieinnvandring er relativt få, har dette blitt brukt politisk for å begrense familieinnvandring. Er det slik at frykten for proformaekteskap er egentlig overdrevet?

Helga Eggebø har skrevet doktoravhandlingen The regulation of Marriage Migration to Norway. Den kan lånes i biblioteket.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar