tirsdag 19. februar 2013

Irregulær migrasjon i Skandinavia

I siste nummeret (4/2012) av Nordic Journal of Migration Research presenteres artikler som utfordrer konvensjonelle oppfatninger om ulovlig eller irregulær migrasjon i Skandinavia.

Forfatternes mål er å utvikle en ny og spesiell tilnærming til ulovlig innvandring som forskningsarena, og presenterer tematikken fra forskjellige vinkler og ut ifra et kritisk og tverrfaglig perspektiv.

Innhold:

Framing Scandinavian Conceptualization of Irregular Migration

Av: Martin Jørgensen og Susi Meret.


I den akademiske litteraturen synes det å være enighet om at ulovlig migrasjon er en marginalt fenomen i de skandinaviske landene. Grunnene til dette er en strenge regulerte arbeidsmarkeder og strenge kontrollsystem for migrasjon både internt og eksternt. Denne artiklen omhandler 'myten' om at ulovlig innvandring ikke finnes i Skandinavia.

Først kartlegges de akademiske rammene rundt ulovlig innvandring og deretter analyserer forfattene hvordan ulovlig innvandring er begrepsfestet bredere i de tre landene hvor de ser på de ulike politiske strategier knyttet til konseptualisering så som normalisering, regulering og kriminalisering.

Making Migrants Governable

Av: Helle Stenum

Artikkelen undersøker produksjon av kunnskap om antall ulovlige innvandrere. Historisk har denne kunnskap blitt samlet inn av samfunnsvitere, embetsmenn, frivillige organisasjoner og andre, men nå kan biometrisk teknologi gi nye perspektiver på data, konsepter og produksjon av politikse tall. Basert på en analyse av ulike tilnærminger til estimering av antall ulovlige innvandrere og en skisse av biometriske visjoner i EU, konkluderer artiklen med at biometriske data vil gi mer korrekte tall og på den måten redusere muligheten for politisk misbruk av funnene.

State, Union and Unauthorized Migrants

Av: Denis Frank

I løpet av 1990-tallet økte antallet uautoriserte arbeidsinnvandrere til Sverige. Den svenske fagforeningen Byggnadsarbetareförbundet reagerte sterkt mot denne endringen. Det politiske målet med fagforeningen var å bevare de eksisterende institusjonene i innvandsringsforvaltningen. For å oppnå dette målet samarbeidet unionen med politiet for å oppdage ikke-autoriserte migranter. Unionen ble en integrert del av den interne innvandringskontroll som politiet ellers utførte. Den restriktive holdningen av fagforeningen skapte "ulovlig" migrant som et problem i den svenske byggebransjen. Dette politiske problemet eksisterte nemlig ikke i Sverige før 1990.

Irregular Migration - Between Legal Status and Social Practices

Av: Trine Lund Thomsen

Artikkelen handler om hvordan polske arbeidsinnvandrere opplever selve “migreringsprossesen” og hvordan statusen som ulovlig innvandrer påvirker deres livsplaner. Forfatteren analyserer hvordan skiftene mellom ulike juridiske status er relatert til sosiale praksiser. Målet er å identifisere hvordan mulighetsstrukturer påvirker migrasjonsprosessen og hvordan innvandrere reagerer på dem.

Informasjonsinnhentingen bygger på biografiske intervjuer og er således basert på kvalitative data.

Om tidsskriftet:

Nordic journal of migration research er et internasjonal fagfellevurdert tidsskrift hvor migrasjonsteori, migrasjonsprosesser, integrering og flerkulturelle forhold står sentralt. Nordiske problemstillinger og komparative studier om integrering i både nordiske og ikke-nordiske land prioriteres høyt.

Tidsskriftet er  open access og dermed åpent tilgjengelig på nett og artiklene fritt kan lastes ned. Tidsskriftet er en fortsettelse av Norwegian Journal of Migration Research (2000-2009) og  Finnish Journal of Ethnicity and Migration (2006-2010).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar