mandag 20. mars 2023

Bokanmeldelse: Blomsterselgerne av Sannar Araszadeh (2023)


©Hilme forlag / S. Araszadeh
Blomsterselgerne handler om to tenåringer som møtes da de selger blomster på gata i Teheran. Deres veier skilles etter én sommer da den ene, en afghansk flyktning, blir kidnapped og manipulert til å krige i Syria. Den andre, en kurdisk gutt, reiser tilbake til landsbyen han kom fra. Han får mat og mulighet til å gå på skole, men blir mishandlet på skolen og tørr ofte ikke gå dit. Faren giftet seg på nytt etter morens død og vil ikke ha sønnen boende hjemme. Han må flytte til en rusmisbrukende tante som jevnlig mishandler gutten . Det finnes noen få lysglimt for denne gutten med én snill voksen og et barn på skolen som viser omsorg. Soldaten får en venn under krigen.

Guttene møtes ikke igjen, men de tenker ofte på hverandre og blir med en støtte for hverandre livet ut.
Boken handler om utenforskap, diskriminering for bakgrunn og religion, vold og ensomhet. 

Når man leser boken er det lett å forestille seg hvordan de to guttene har det spesielt når det gjelder det de ser og føler. Beskrivelsene av områder, mennesker og tankelivet til guttene er omfattende og klar. Selve historien derimot er voldsom og det blir vanskelig å fullt ut forstå hvor ille barna har det,
uten selv å ha opplevd så ubegripelig fattigdom og vold. 

Forfatteren Sannar Araszadeh (1982- ) er i likhet med ett av de to gatebarna, kurder fra Iran. Han flyktet til Norge og jobber som journalist og forfatter. Boken skrev han, imponerende nok, på norsk. 

Araszadeh, S. (2022). Blomsterselgerne : roman. [Oslo]. Himle forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar