torsdag 17. mars 2022

Digitale barrierer - nyankomne flyktninger (2022)

Prosjektet har fått ekstra aktualitet med krigen i Ukraina (som pågår enda per 17.03.22). Forskningsoppdraget "Nyankomne flyktningers digitale hverdag" ble levert av Proba høsten 2021 med sluttlevering mars 2022. Eksternt seminar med forskerne, IMDi og UDI: 17. mars.

BankID er en fast barriere

Hvor mange ganger i løpet av en dag bruker du "BankID på mobil"? Ganske ofte for de aller fleste.
BankID fikk en ekstra aktualitet med Hvitvaskingsloven og DNBs krav om oppdatering av legitimasjon. "Gjør gjerne dette digitalt". Dette fungerte svært dårlig for de fleste. DNB fikk (med rette) en klagestorm over at deres 12 steg (!!) ikke fungerte. Bare tekst i en kort oversendelse og ingen illustrasjoner. Brevet ble utformet på bokmål og engelsk. Svært vanskelig for forbrukeren å komme gjennom på telefon og chat. Det er per 2022 få fysiske bankkontorer å oppsøke. Dette som eksempel på hvor mange barrierer det finnes i 2022.

©Bonnier forlag (.se)

Og så kommer krigen i Ukraina

Det påvirker mange samfunnsfunksjoner. Kultur- og kunnskapsbransjen bidrar med inntekt og "kampen om sannheten". Det er pågår stor mobilisering for å redde mennesker ut av akutte situasjoner. Det er 3 uker ut i krigen allerede kommer flere tusen til Skandinavia. Per 17.03.2022 er det mellom 3 og 4 millioner mennesker som har tatt seg ut av Ukraina. 

Bidrag og kunnskap med boken til Larysa Denysenko

"Maja och hennes vänner" på svensk og "Maya and her friends" på engelsk er skrevet av ukrainske Denysenko utgis i april 2022 og forteller om krigen om og for barn. Den ble skrevet under Russlands annektering av Krimhalvøya i 2014 da bomber og raketter kom nær hennes hjemby Mariupol.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar