onsdag 25. januar 2012

Pusterom eller ny start? (2010)

Evaluering av refleksjonsperioden for ofre for menneskehandel

Av: Anette Brunovskis, May-Len Skilbrei og Marianne Tveit


Siden den første handlingsplanen mot menneskehandel kom i 2003, har norske myndigheter løpende vurdert og justert tiltakene som er igangsatt for å motarbeide menneskehandel og assistere dens ofre.

Refleksjonsperioden* for ofre for menneskehandel ble innført i 2004, og har siden vært gjennom store endringer. I dag er dette en viktig inngang til rettigheter i Norge for ofre for menneskehandel, og den er også ment å legge til rette for straffeforfølgelse av menneskehandlere.

Forfatterne gir en vurdering av utformingen av refleksjonsperioden og hvordan den praktiseres. De peker på sterke og svake sider ved ordningen, og spør hvordan ofrene og yrkesgrupper som arbeider med problematikken opplever den.

Ordningens mål om å assistere ofre og legge til rette for straffeforfølgelse kommer ofte i konflikt med hverandre, og det kan være uklart hvem som hjelper ofrene med å gjøre avveininger mellom det de selv trenger og det som forventes av dem.




*Refleksjonsperioden er en midlertidig oppholdsordning for antatte ofre for menneskehandel, som skal ha en lav terskel for innvilgelse og har en varighet på et halvt år. Intensjonen er at det antatte offeret skal kunne komme seg bort fra utnytting, få bistand og beskyttelse, og få tid og rom til å reflektere over hvorvidt han eller hun vil samarbeide med politiet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar