Den nyere innvandringen til Norge kom med "fremmedarbeidere" fra 1960-tallet og inn på 70-tallet. Fra Asia kom pakistanere, indere og tyrkere for å jobbe en periode i Norge. De aller fleste var menn, men slett ikke bare En av kvinnene var Shazia Majids mor. Hun landet på Fornebu (Norges hovedflyplass fram til 8.10.1998) i 1973. Shazia ble født i 1974. Hun og hennes yngre søstre vokste opp i en norsk brytningstid. Fortsatt stor gjennombygging etter andre verdenskrig, og et samfunn som flere steder ble befolket av folk utenfor Skandinavia. Shazia begynte å lete etter skrevne ord om de første asiatiske innvandrerkvinnene. Hun fant svært lite. Også i Utlendingsdirektoratets bibliotek (fra 2006 med navnet Mangfolds- og migrasjonsbiblioteket) fantes det lite å hente. Et av stedene hun har tilbrakt mest tid var i Byarkivet i Oslo.
Resultatet ble boken "Ut av skyggene" i april 2019
Den er inndelt i "Mødrene" og "Døtrene". Majid tar utgangspunktet i sin mors historie. Gjennom henne og den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinnene. Hennes mot til å hindre tvangsekteskap for de eldste døtrene. Hun sier at veien til å bryte patriarkatet med mørke sider som tvangsekteskap, er å styrke alle mødre.En annen bok om tematikken: En muslimsk mors kamp
Denne boken er skrevet av mor og datter Azra og Maria Gilani. Maria Gilani er noen år yngre enn Shazia, men mødrene kom nesten samtidig til Norge. Begge mødrene sto i mot patriarkatet for å hindre at døtre ble tvangsgiftet. Store sosial kostnader for dem selv.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar