fredag 15. august 2014

European journal of migration and law (2014, nr 2)

Managing Editors: Elspeth Guild, Paul Minderhoud and Ryszard Cholewinski

European Journal of Migration and Law er et tidsskrift som ser europeisk innvandringslovgivning og innvandringspolitikk i sammenheng. Det har derfor ofte en tverrfaglig rettsvitenskaplig og samfunnsvitenskapelig vinkling på sine artikler noe som bør være relevant for de som jobber med politikkutvikling i utlendingsforvaltningen.

I denne andre utgaven for 2014, kan du lese om Norges returavtaler med opprinnelsesland for personer med avslag på en asylsøknad. Du kan også lese en artikkel om reguleringer i forbindelse med innvandring gjennom ekteskap.


Norway’s readmission agreements: spellbound by European Union policies or free spirits on the international field?

av: Maja Janmyr
I artikkelen presenteres en analyse av de returavtaler som norske myndigheter inngår med opprinnelsesland for personer med avslag på en asylsøknad, i lys av tilsvarende avtaler som EU har inngått og EUs avtaler om visumfrihet: (i) Analysen viser at Norge har tilstrebet å inngå returavtaler med de samme landene som EU, og med de samme vilkår. (ii) Norge bruker EUs opplegg for returavtaler også når det inngås avtaler med land som ikke har avtale med EU. (iii) Det er en indirekte sammenheng mellom visumfrihetsavtaler og returavtaler. Det er også undersøkt hvordan norsk politikk er påvirket av EUs program for å se migrasjon og utvikling i sammenheng (GAMM), og konklusjonen er at dette har begrenset relevans for Norges samarbeid med EU om visum og pass (Schengen-samarbeidet), og at det i Norge er liten politisk vilje til å knytte sammen de to politikkområdene.

A family resemblance? The regulation of marriage migration in Europe

Av: Helena Wray; Agnes Agoston; Jocelyn Hutton
Her analyseres viktige aspekter ved regulering av innvandring og opphold gjennom ekteskap i EØS-land. Det finnes forskjeller i lovgivning, særlig mellom land i øst-og sør-Europa og land i nord-og vest-Europa, men det er flere likheter enn ulikheter. Selv der det ikke er juridisk bindende forpliktelser, er rettslige normer og praksis fra de andre europeiske landene i stor grad utslagsgivende for utforming av regelverk.

Om european journal of migration and law

Tidsskriftet har sitt utspring fra Centre for migration law, Universitetet i Nijmegen i samarbeid med Migration policy group (Brussel). Ønsker du å vite mer om dette tidsskriftet kan du følge lenken til utgiverens nettsider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar