tirsdag 4. september 2012

Alene sammen (2012)

Av: Abraham Vergehese

"Og fordi jeg elsker dette liv, vet jeg at døden blir meg like kjær.Barnet skriker når moren tar det bort fra sitt høyre bryst, for så i neste øyeblikk å finne fortrøstning i det venstre " Rabindranath Tagore.

Denne nokså store boken på 800 sider, som du vil knapt merke, vil komme til å vugge og så vanne deg innover. Boken tar for seg fortellingen om to tvillingbrødre Shiva og Marion Stone, som på et mystisk vis er barn av en britisk lege og indisk nonne.  Allerede som små blir tvillingene adoptert og oppfostret av to andre leger ved samme sykehus som deres mor og far arbeidet. Det er den ene tvillinggutten Marion som forteller historien og som strekker seg fra 1947 frem til 2004.

Denne boka kan trygt kalles en kjærlighetsroman, legeroman, slektsroman og oppvekstroman, fordi forfatteren, skildrer mange aspekter ved disse emnene. Til tross for forfatterens skrivekunst, tar han deg med på det dypeste skildring av den nokså mystiske og sterke kjærlighetsbåndet mellom to tvillinger, hvor utfordringer som  klasseforskjeller, kulturforskjeller og tilhørighet forsterker den allerede sterke historien om to tvillingene, som en gang føltes å være ett og delte det kjære "mors mage".

Abraham Verghese er selv lege, professor i medisin ved Stansford University. Det merkes, for her er detaljerte beskrivelser av sykdom og operasjoner, kan hende litt vel blodig for noen, men aldri så mye at det blir støtende eller avskrekkende.

Lån boken i biblioteket