temanummer om migrasjon, kulturelt arbeid og familiearbeid
I lederen til dette temanummeret skriver Arild Aambø og Karin Harsløf Hjelde:«Globaliseringen er over oss! Den er ikke noe som vi kan ønske bort eller stenge ute. Over hele verden beveger folk seg over landegrensene av ulike grunner; bort fra områder hvor eksistens eller livsgrunnlag er truet, til områder hvor mulighetene for utfoldelse og selvrealisering synes bedre. Men slike flytteprosesser har sin pris, og en vesentlig kostnad er de konsekvensene migrasjon har for familieliv og sosialt nettverk. Ikke bare medfører oppbrudd at en må ta farvel med familiemedlemmer og venner og at en mister tilgang til viktige ressurser i det lokale miljøet.
Like viktig er de problemene en står overfor i det nye vertslandet når familien skal gjenskapes, nye nettverk etableres og sosial kapital utvikles. Særlig problematisk er dette når oppbruddet blir tvunget frem av krig og konflikt og mulighetene for å planlegge reise og bestemmelsessted er minimale, eller når den politiske debatten i landet en kommer til oser av fremmedfrykt og proteksjonisme. I dette landskapet blir familien sentral, ikke bare som sosial støtte for fremelskingen av nye samfunnsborgere, men som et trygt sted hvor holdninger og meninger kan artikuleres, diskuteres og foredles. Familien blir en buffer mellom det personlige og det politiske. Det sier seg derfor selv at familien trenger vern i migrasjonsprosessen – kanskje mer enn noen gang.»
Av innholdet:
Migrasjon, kulturelt mangfold og familiearbeid (Side 152-159) av Arild Aambø & Karin Harsløf Hjelde
Second Skins: Family Therapy Agendas of Migration, Identity and Cultural Change (Side 160-177) av Jaswant Guzder
Systemisk familieterapi og interkulturell kompetanse (Side 180-193) av Kari Bergset
«Familjen kan aldrig släppa taget» - erfarenheter från familjearbete i ett psykosteam i mångkulturell miljö (Side 196-207) av Maria Sundvall
Familiegjenforening i eksil - en utfordring for familieterapeuter (Side 210-227) av Nora Sveaass & Sissel Reichelt