torsdag 27. februar 2014

Elitene, minoritetene og mediene: definisjonsmakt i norsk innvandringsdebatt (2014)

Av: Tine Ustad Figenshou og Audun Beyer
I: Tidsskrift for samfunnsforskning, Vol 55, nr 1, 23-51

Politikere, byråkrater og rettsvesen

... utgjør makteliten i innvandringsdebatten. Disse siteres primært i nyhetsformatet og er oftere på tv enn andre kilder, men er fraværende i debattformatene. Dette skriver forskerne ved programmet Mediation of migration ved Universitetet i Oslo. Gjennom en systematisk gjennomgang av alle norske nyheter og meningsytringer i 2011 har de blant annet funnet at regjeringskilder er sitert dobbelt så mange ganger som opposisjonen i innvandringsdebatten. Makteliten blir utfordret av "kommentariatet" det vil si medias interne eksperter og av såkalte "vanlige folk", der et flertall som er aktive har minoritetsbakgrunn og uttaler seg på bakgrunn av egne erfaringer.


Artikkelen konkluderer med er at norsk innvandringsdebatt er bred og mangfoldig, men at det bør forskes videre på selve meningsinnholdet i nyheter og meningsstoff: At man forsøker å finne ut i hvilken grad de kildene som deltar i mediedekningen får gjennomslag for sine synspunkter, i hvilken grad og hvordan de utfordres og kritiseres av journalistenes kilder med motstridene synspunkt.

Om forskningsprosjektet Mediation of migration (2011-14)

Prosjektet Mediation of migration er finansiert av Norges forskningsråd og skal undersøke medias påvirkning på meningsdannelse, innvandringspolitikk og administrativ praksis. Prosjektet vil i løpet av perioden publisere vitenskaplige artikler, analyser og presentasjoner om innvandreres mediebruk og om hvilke synspunkter om innvandring som slipper til i mediene. De vil også komme med anbefalinger til videre forskning.

Les mer:


Kontakt biblioteket dersom du ønsker å en kopi av artikkelen. Har du tilgang til Idunn.no kan du laste ned artikkelen i fulltekst her.


Prosjektgruppen MoM: Øyvind Ihlen, Tine Ustad Figenschou, 
Kjersti Thorbjørnsrud, Audun Beyer og Anna Grøndahl Larsen.

Foto: Eirin Cathrine Lade 
(bildet er hentet fra: http://www.hf.uio.no/imk/forskning/prosjekter
/mediation-of-migration/)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar