torsdag 16. januar 2014

The Islamic Network (2013)

: a case study of how salafi da'wa emerges, mobilizes and transforms in a norwegian context
Av: Marius Linge

Casestudie av Det Islamske Nettverket (kjent som Islam Net: etbl. 2008 i Oslo). Islam net er en islamsk ungdomsorganisasjon som har etablert seg som det eneste norske uttrykket for puritansk salafisme, og er en ultra-konservativ sunni-muslimsk bevegelse som tilhengerne hevder at fremmer islam slik den ble praktisert av al-Salaf al-Salih.

"Den unge muslimske vekkelsen"

Forfatteren av denne avhandlingen ønsker å belyse opprinnelsen, den nåværende manifestasjon og utviklingen av organisasjonens hybride uttrykk for mobilisering og formidling. Til tross for at det islamske nettverket har fått stor oppmerksomhet og bred dekning fra norske medier siden 2009, har den tidligere ikke blitt gjenstand for akademiske studier.
  • Selv om Islam Net er dypt påvirket av saudiarabisk salafisme (wahhabisme), har organisasjonens da'wa-metodikk og sikte på å "møte misoppfatninger om islam", røtter i de mye bredere arabiske og indopakistanske reformbevegelsene. 
  • Islam Net må forstås i lys av et lokalisert "norsk felt av islamsk proselyttisme", både med hensyn til form og innhold. I tillegg til da'wa-metodene, er målet om "å motvirke misoppfatninger om islam" arvet fra muslimske organisasjoner etablert på 90-tallet. 
  • Islam Net er både det første tilfellet av organisert salafisme i Norge og den første muslimske da'wa-organisasjonen i landet for å systematisk gjøre Salafi televangelism tilgjengelig, særlig på nett. 
  • Med tanke på deres begrensede suksess mot ikke-muslimer, er Islam Net hovedsaklig uttrykk for en intra-islamsk vekkelse i hovedsak blant norske muslimske ungdommer. 
  • Mens organisasjonens populariserte påstand om sitt "forsvar av ektheten i islam" først virket samlende for norsk muslimsk ungdom, er landskapet i Norge i dag mer stratifisert enn noensinne. Spesielt mellom salafismen, sufismen og sjia-islam, men også mellom såkalte puritanske og jihad-salafismen

Forfatteren har besøkte moskeer og møtt religiøse ledere, offentlige bistandsytere og organisasjonens medlemmer.

For å belyse koblinger mellom Islam Net og utenlandske organisasjoner, har forfatteren studert islams historie, trossystem, ulike islamske grupper og forskjeller mellom dem - både i Norge og i opprinnelsesland i Midtøsten.

Les mer:. 


Kontakt biblioteket for låne masteroppgaven.

Faksimile, Dagbladet 08.10.2013)


1 kommentar: