onsdag 16. november 2011

Arabiske kvinnelige forfattere løfter på sløret

Bokprogrammet på NRK hadde denne uken tema arabiske kvinnelige forfattere. Gikk du glipp av det?  Her er en liten presentasjon noen av bøkene som ble presentert:


Jeg drepte Sjeherasad - en sint arabisk kvinnes bekjennelser
av: Joumana Haddad

Fra Wikipedia:
Sjeherasad (persisk: ‏شهرزاد‎ šahrzād, betyr «av høy byrd») er den kvinnelige hovedpersonen og eventyrfortelleren i rammefortellingen i den arabiske / persiske eventyrsamlingen Tusen og én natt.

Forfatteren sa i bokprogrammet at denne boken ble til som et svar til en journalist som hun mente ga uttrykk for en ensidig forestilling om arabiske kvinner. Det som begynte som et brev, ble til et essay og endte opp som en bok. Men sinnet retter seg også mot den arabiske verdens holdning til kvinner.

 
Boken er delvis biografisk om hvordan litteraturen har virket som en frigjørende kraft. Forfatteren har mottatt drapstrusler etter å ha startet et av de få erotiske magasinene i Midtøsten.





















Gresshoppen og fuglen - min mors historie
av: Hanan al-Shaykh

Journalisten og forfatteren Hanan al-Shaykh ble kontaktet av sin mor for å skrive hennes historie. Da hadde de ikke hatt særlig kontakt etter at moren hadde flyttet hjemmefra for å gifte seg med en annen mann. Det viser seg at årsaken til dette valget ligger i at moren ble tvansgiftet til Hanans far i en utrolig alder av 11 år. Selv med bakgrunn i dette var det utenkelig å skille seg i en svært konservativ religiøs familie. Moren opplevde dermed å bli totalt ekskludert fra sitt tidligere liv.  Lån denne boken eller andre av samme forfatter














Lenker:
Se programmet i sin helhet på NRK nett-TV
Les omtaler på NRKs litteratursider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar